"Работа ли е на един премиер, вместо да аплодира кмета на София, че е развалил концесията, 20 дни да се крие и сега да търси коя кофа не е била празна в жк. Дружба 2".

Това отговори столичният кмет Бойко Борисов по време на посещението си в Москва на въпросите на журналисти, свързани с поръчаните доклади от премиера Станишев за проблема със сметосъбирането и сметоизвозването в София.

Чистотата е изцяло поета от нови фирми, нормално е те да изостават, след като хората, които дойдоха от провинцията, трябва да научават маршрутите по софийските улици. Ромите в София ни бойкотират, обясни ситуацията кметът на София, цитиран от БНР.

На въпрос има ли опасност от епидемия в София, Борисов отговори, че епидемията се нарича глад и мизерия и на нея ни подлага правителството на Станишев.

Борисов:
София е обсадена от МС, както Сталинград през 2-та световна.
                            Още...

И Станишев, и Доган, и "Новера" са едни и същи - не разбрахте ли това, запита столичният кмет.
Криза в София няма и с всяка седмица градът ще се чисти по-добре, категорично заяви той.

По-добре според него е премиерът да обяви по какъв критерий са били разпределени 220-те милиона лева към общините - население, внесени данъци или брутен вътрешен продукт.

Даже и в Москва чистотата е общинска, каза столичният кмет и цитира думите на Юрий Лужков, че не може от него да се изисква, а друг да управлява чистотата. Така е и във всички останали европейски държави - чистотата е грижа на общината, добави Борисов.

Според него премиерът трябва да обясни как са направени заменките на 42 гори и защо това не е обявено публично. "Ние ще ги обявим публично. Тях ги е страх и затова правят всичко това".

Миналата седмица разговарях с министъра на околната среда Джевдет Чакъров и в разговора нямаше нито една дума по темата "чистота" - говорихме за водния цикъл, поздрави ме и за първата копка на завода за отпадъци.