Позицията и мисията на ЕС за управлението на конфликта в Кавказ може и трябва да бъдат водещи.

Това единната позиция формулирана в телефонен разговор между премиера Сергей Станишев и президента Никола Саркози, съощбават от пресцентъра на правителството.

Станишев и Саркози обмениха мнения за ситуацията в Кавказкия регион. Двамата лидери бяха единодушни в оценката си за значимата роля на Европейския съюз за преустановяване на военните действия в Грузия.

Те бяха единни и в мнението си, че Европейският съюз има основен принос до момента и предстои да играе основна роля и занапред за успокояване на обстановката в региона.

Президентът Саркози бе категоричен, че България трябва да изпълнява още по-релефна роля в диалога между Европейския съюз и Русия и даде висока оценка на експертизата, с която страната ни разполага в рамките на съюза по отношение на ситуацията в Кавказкия регион.

Припомняме, темата за Кавказкия конфликт бе сред обсъдените между Станишев и Путин по време на срещата им вчера в Сочи. Ден преди това руският посланик в ЕС посочи в интервю, че разчита на българско вето при едни евентуални санкции от страна на ЕС спрямо Русия.