България подкрепя присъединяването към Европейския съюз на страни от югоизточна Европа, но само при положение, че те полагат необходимите усилия за изпълнение на критериите на Евросъюза.

Това заяви министър-председателят Сергей Станишев на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос на Волен Сидеров.

Лидерът на „Атака" попита каква точно е позицията на страната ни по отношение на присъединяването на Република Турция към Евросъюза и защо вицепремиерът Емел Етем е заявила в интервю за вестник „Хюриет", че България ще заеме страната на Турция по пътя й към членството в ЕС.

По думите на Сидеров това е позиция, която противоречи на тази на Евросъюза.
Тя е в противоречие и с думите на самия премиер, че одобрява решението за замразяване на преговорите с Турция, след като тя отказа да изпълни исканията на ЕС да предостави пристанищата си на кипърските кораби.

Лидерът на „Атака" попита министър-председателя на кое заседание на Министерски съвет е взето решение министър Емел Етем да се изказва така за позицията на България и ако не е взето такова решение какви санкции са й наложени за това своеволие.

В отговор премиерът посочи, че цитираната публикация не е интервю с Емел Етем, а представлява избрани цитати от отговорите на министър Етем на въпроси на турски журналисти. Преводът от български е неточен и с много грешки, заяви Станишев.

„Присъединяването е двустранен процес. Ние изпълнихме много критерии, за да достигнем до членството," каза премиерът и допълни, че от страна на България има готовност да сподели този опит с всички страни - Турция, Македония, Хърватия за това как да извървят техния път до ЕС.