Вотът на доверие или недоверие е давал резултат по-скоро през 1990-те години. През последните 10-15 години обаче това не е така. Това коментира социоложката от "Тренд" Евелина Славкова.

"Вотът на недоверие е много силен инструмент на демокрацията и много честото му използване води по-скоро до неговото изхабяване, обезценяване, когато наистина не си сигурен, че може да доведе до по-сериозни резултати", изтъкна тя пред БНР. 

Вотът на недоверие няма да мине, убедени социолози

Вотът на недоверие няма да мине, убедени социолози

Според Андрей Райчев на правителството не му трябва "Воля" и "Атака"

Това е четвъртият вот на недоверие, който опозицията внася в 44-ото Народно събрание. И трите до този момент бяха неуспешни. Не мисля, че четвъртият ще бъде по-различен, прогнозира Славкова.

Извън чистата математика с броя на депутатите, които биха подкрепили вота, тя изтъкна други аргументи за неуспеха му.

"Нито една от политическите сили в НС не е готова за избори. Дори на самата БСП ѝ предстои тежка година в контекста на вътрешните избори, които ще претърпи, трябва да си изберат лидер. В момента партията ще бъде много съсредоточена върху изборните отчети по места, кампания, защото сме убедени, че от страна на вътрешната опозиция в БСП ще има кандидати. Там ще се разгръщат интересни процеси и няма как БСП да бъде консолидирана хем да действа по линия на вътрешните избори, хем в посока на предсрочни парламентарни избори", настоя Евелина Славкова.

Има голяма вероятност вотът на недоверие да мине според Вигенин

Има голяма вероятност вотът на недоверие да мине според Вигенин

По думите му от БСП искат това управление да получи заслужен финал

По-малките формации пазят спокойствието на правителството, за да бъдат сигурни, че ще изкарат пълен парламентарен мандат, отбеляза още тя.

"Защото няма гаранция, че малките формации ще намерят място в следващото народно събрание. Така че, по един или друг начин, всеки ще крепи статукво до последно, защото никой не би искал да напусне Народното събрание. Това е тъгата и цинизмът в цялата ситуация. И тук не говорим само за правителството на Борисов, а и за всяко едно правителство, в което всеки се стреми да запази своите позиции, независимо от безобразията, които се случват", подчерта социоложката. 

Валери Симеонов: Не сме обсъдили как ще гласуваме при вот на недоверие

Валери Симеонов: Не сме обсъдили как ще гласуваме при вот на недоверие

Оставката на Нено Димов удовлетворила най-низките страсти на обществото