"Липсва екипност, правителството изглежда сепарирано, не може да се усети общата визия", обясни той.

Това заяви бившият служебен премиер, чието правителство въведе валутния борд и бивш кмет на София Стефан Софиянски пред БНР.

Повод за думите му са първите 100 дни на кабинета на Кирил Петков. "Първите 100 дни са трудни, не могат да се отрекат желанието и старанието за работа, желанието за диалог. Разочарованието ми е, че все още нямаме приет План за възстановяване. Това е оста, около която България ще се движи през следващите години. Тук ми липсват и диалог, и визия", каза Софиянски.

В продължение на 12 години България не само не се е развивала, но е и изоставала от другите европейски страни. "Очевидно е, че сме в тежка ситуация. Това обаче не подменя основната задача - да изградиш бъдещето".

Кирил Петков за 100 дни управление:  Стъпките са по-бавни, отколкото ни се иска

Кирил Петков за 100 дни управление: Стъпките са по-бавни, отколкото ни се иска

В сферата на корупцията борбата е трудна

Относно опозицията в лицето на ГЕРБ, които управляваха три мандата, Софиянски заяви, че "тази партия винаги е била посткомунистическа и хаотична.". "Видяхме го в управлението на страната, виждаме го и в опозиционното поведение. Те дори не могат да пречат, квалификацията им е доста слаба", смята Софиянски.

Относно ареста на бившия премиер Бойко Борисов Софиянски, който бе съден и оправдан за корупция, заяви, че безспорно са изгубени европейски пари.

"Второто безспорно нещо е, че Васил Божков е давал пари. Той имаше дългогодишен комфорт. През целия мандат на Борисов се е случвал този комфорт и никой не го е закачал. Спорно е дали правилно е постъпено, спори се по процедурата, но фактите са безспорни. Божков се занимава с хазарт от 80-те години", припомни бившият служебен премиер.

Той запита защо Божков е имал това спокойствие и защо му беше отнето. Значи някъде са се разминали, коментира Стефан Софиянски.