"ООН е неизбежна, нека така да се изразим". Това заяви пред БНР бившият посланик на България в ООН - Стефан Тафров. Повод за думите му е 75-ата годишнина от подписването на устава на ООН, на 26 юни 1945 г. в Сан Франциско.

Относно критиките към международната организация Тафров каза, че ООН е отражение на състоянието на света и далеч не е съвършена. "Но Антонио Гутериш е прав - в своя актив ООН има значителни успехи и особено в някои области като мироопазването, което по парадоксален начин не е предвидено в хартата, тя действително е единственият инструмент за избягване на продължителни кръвопролития, за облекчаване на страданията на милиони хора", каза бившият български посланик в ООН.

"Основата на хартата, подписана в Сан Франциско, е всъщност Атлантическата харта, която беше подписана от САЩ и Великобритания по време на Втората световна война, в която се предвижда един свят без световни войни, на демокрацията, на човешките права и това е смисълът на ООН. Тя дава легитимност на всяка страна, включително и на най-малката", каза Тафров.

Припомняме, сегашният постоянен представител на България към ООН е посланик Георги Панайотов.

На 17 юни България беше избрана за член на Икономическия и социален съвет на ООН. Мандатът на България в съвета ще продължи три години и ще започне нa 1-ви януари 2021 г.

ИКОСОС е един от шестте основни органи на ООН, с водеща роля за напредъка на трите измерения на устойчивото развитие - икономическо, социално и в областта на околната среда. В него членуват 54 държави-членки на ООН, като всяка година съставът му се подновява с избора на нови 18 членове.

На изборите на 17 юни т.г. България получи 186 гласа в подкрепа на своята кандидатура, което я нареди на споделено четвърто място с Индонезия по най-висок получен резултат от всички 18 новоизбрани членове.