Настоящото увеличение на руския военен потенциал и дейностите по източния фланг на НАТО са обстоятелства, които не само трябва да бъдат взети предвид, но и да се следят с особено внимание. Това написа министърът на отбраната Стефан Янев във Фейсбук.

Според него тези процеси налагат необходимостта от единен подход от страна на НАТО, без обаче той да води до ненужна ескалация на напрежението.

Силовият министър отбелязва, че в момента в рамките на НАТО се коментират различни варианти за отговор, включително разполагане на допълнителни войски в България и Румъния по модела на засиленото предно присъствие. На този етап по негови думи те са на ниво военно-техническо обсъждане и окончателно решение не е взето.

В Русия: При война с НАТО ще пострадат България, Румъния и Източна Европа

В Русия: При война с НАТО ще пострадат България, Румъния и Източна Европа

Оттам САЩ щели да контролират ракети, а "когато врагът ни заплашва, ние го унищожаваме"

"Моята позиция е, че подобен дебат, респективно - подход, има потенциал да доведе до нежелано нарастване на напрежението в региона. Още повече, че на този етап няма основания наблюдаваните процеси да се разглеждат като директна заплаха за Алианса и релевантната зона за сигурност. В този смисъл не считам, че са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия", категоричен е Янев.

Според него такова решение не би кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния интерес на България.

Министърът подчертава, че процесите в геополитическата среда трябва да се следят с особено внимание. Той уверява, че държавата има готовност да увеличи капацитета на собствени национални сили на своя територия в контекста на съюзните възможности за възпиране и отбрана. Тази готовност е функция на потенциалната възможност от поява на всякакъв тип заплаха, независимо от направлението, от което произтича, пояснява Янев.

Шефът на НАТО спомена България в контекста на повишеното напрежение в региона заради Русия

Шефът на НАТО спомена България в контекста на повишеното напрежение в региона заради Русия

Столтенберг призова "да се подготвим за най-лошото" в ситуацията в Украйна