Евентуална военна конфронтация между Русия и НАТО може да се окаже по-лоша от Карибската криза, защото тогава само Куба беше застрашена, а тук - страните от Европа, уверен е военен политолог, доцент от катедра по политически въпроси, наука и социология Александър Перенджиев. Пред "Лента.ру" той обяснява, че потенциално под атака могат да бъдат европейски държави, откъдето могат да бъдат контролирани ракетите на НАТО.

Ако инфраструктурата на НАТО продължи напред и се появи и в Украйна, времето за полет на ракетите ще бъде намалено до 7-10 минути, а с разполагането на хиперзвуково оръжие - до пет. Такива последствия бяха назовани от руския президент Владимир Путин. 

"Мисля, че ако нещо наистина започне да се случва, то ще бъде по-лошо от кубинската ракетна криза. Защото това беше само Куба, а тук е цяла Европа. Проблемът е, че ще пострада не само територията на Украйна, но и съседните страни от Източна Европа, откъдето ще бъдат контролирани ракетите - не напразно американският президент Джо Байдън говори за намерението си да укрепи България и Румъния", казва военният политолог.

Топ генерал на НАТО иска войски на Алианса в България и Румъния

Топ генерал на НАТО иска войски на Алианса в България и Румъния

Заради струпването на руски войски близо до Украйна

Според Перенджиев Русия не иска да влиза в тази конфронтация, особено като се има предвид, че в този случай ще пострада не само Украйна, но и редица европейски държави. Въпреки това, когато става въпрос за защита на гражданите, остава малък избор.

Той отбеляза, че Русия и НАТО сега са изправени пред доста прост избор: или да се съгласят, или Русия ще трябва да се защитава. Друг вариант няма.

"Когато врагът ни заплашва, ние го унищожаваме. Ясно е, че това ще донесе само нова конфронтация, но ударът по нас не е ли конфронтация? Безопасността на нашите граждани винаги е на първо място", подчертава Перенджиев.

На 17 декември руското външно министерство публикува проектоспоразуменията на Русия с НАТО и САЩ за гаранции за сигурност.

Според документа САЩ не трябва да създават военни бази на териториите на страните от бившия СССР, които не са членки на НАТО.

Путин обвини Запада за напрежението след края на Студената война

Путин обвини Запада за напрежението след края на Студената война

Западът оценил неправилно изхода от Студената война