Висш генерал на НАТО е предложил, че алиансът трябва да установи военно присъствие в България и Румъния след струпването на руски войски близо до границата с Украйна. Това съобщава германското издание "Шпигел".

Уточнява се, че предложенията, направени от Тод Уолтърс, върховния главнокомандващ на НАТО в Европа, на практика ще разширят мисията на алианса "Засилено предно присъствие", съгласно която той е разположил военни сили в прибалтийските държави и Източна Полша.

Русия настоя НАТО да напусне Източна Европа, да стои извън бившия СССР

Русия настоя НАТО да напусне Източна Европа, да стои извън бившия СССР

Русия не желаела повече да търпи настоящата ситуация

"Шпигел" не цитира директно Уолтърс. Изданието посочва, че разполагало с "информация", че Уолтърс е "призовал за подсилване с войски на източната граница" на НАТО по време на видеовръзка с военачалници на "партньорски държави".

Допълва се, че планът на практика ще "разшири присъствието на НАТО (до Румъния и България) чрез мисията за засилено предно присъствие".

НАТО е отказал да коментира информацията на "Шпигел". Разширяването на присъствието на НАТО в България и Румъния е нещо, за което и двете страни призоваха.

Шефът на НАТО спомена България в контекста на повишеното напрежение в региона заради Русия

Шефът на НАТО спомена България в контекста на повишеното напрежение в региона заради Русия

Столтенберг призова "да се подготвим за най-лошото" в ситуацията в Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отбеляза в вчера, че НАТО "постоянно ще оценява необходимостта от по-нататъшно коригиране на нашата позиция, нашето присъствие, също и в югоизточната част на региона, защото трябва да сме сигурни, че винаги можем да защитаваме и отбраняваме съюзниците срещу всякакви заплаха".

Струпването на военни сили на Русия близо до Украйна увеличи напрежението между Москва и НАТО, а алиансът настоя Русия да не нахлува в бившата съветска република.

Русия отрича да е планира инвазия. Тя твърди, че отговаря на това, което вижда като заплаха за собствената си сигурност от все по-близките отношения на Украйна с НАТО и стремежите да се присъедини към алианса.

Москва обяви вчера, че иска правно обвързваща гаранция от НАТО, че ще се откаже от всякаква военна активност в Източна Европа и Украйна.

Американски F-15 пристигнаха в Румъния, за да засилят въздушното присъствие на НАТО

Американски F-15 пристигнаха в Румъния, за да засилят въздушното присъствие на НАТО

За защита на съюзниците…