Беше проведена среща между министъра на отбраната на Република България Стефан Янев и извънредния и пълномощен посланик на САЩ в нашата стана Н.Пр. Херо Мустафа. В срещата участва и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, информират от пресцентъра на Министерството на отбраната.

По време на разговора бяха обсъдени темите за стратегическото партньорство между двете страни, модернизация на българските въоръжени сили, както и сигурността в региона.

Министър Стефан Янев сподели, че българската страна високо цени подкрепата на САЩ за модернизацията на българските въоръжение сили и изрази надежда, че двете страни ще продължат да развиват и надграждат своето сътрудничество. Той допълни, че ще съсредоточи усилията си върху придобиването на нови способности за Българската армия, в частност възможностите за продължаване на реализацията на проекта за придобиване на нова бронирана машина за Сухопътните войски.

Посланик Херо Мустафа на свой ред отбеляза готовността на американската страна да продължи да оказва съдействие и подкрепа за реализиране на съвместните инициативи в сферата на отбранителното сътрудничество, отчитайки българските потребности.

Тази среща се е провела преди Съвета за сигурност, на който ще бъдат обсъдени ситуацията около Украйна и плановете на НАТО за укрепване на алианса.

Стефан Янев препоръча да не се чете пресата за конфликта НАТО-Русия

Стефан Янев препоръча да не се чете пресата за конфликта НАТО-Русия

Имаме проблем да координираме комуникацията и посланията на политическо ниво