Българските и испанските военнослужещи вече изпълняват съвместни задачи по охраната на въздушното ни пространство, съобщават от пресцентъра на Министерство на отбраната (МО). Това е още един знак за доброто сътрудничество между въоръжените сили на България и Испания, като въоръжени сили на две държави-членки на НАТО и Европейския съюз. Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев в авиобаза Граф Игнатиево, при съвместното си посещение с министъра на отбраната на Кралство Испания Маргарита Роблес.

По думите му съвместната дейност по охрана на въздушното пространство е в контекста на единството на НАТО, което беше заявено отново на срещата на министрите на отбраната в Брюксел и потвърдено в днешната среща и от испанския му колега. "Това е единство на усилията за демонстрация на сдържащ потенциал, единство на демонстрацията на солидарност между съюзниците и единство в подкрепата на това, че най-доброто решение е дипломатическото", заяви министър Янев.

Вдигнахме по тревога испански изтребители срещу нарушители над Черно море
Обновена

Вдигнахме по тревога испански изтребители срещу нарушители над Черно море

Пилотите не са успели да идентифицират чуждите самолети

В рамките на посещението в авиобазата беше проведена работна среща между министрите на отбраната на България и Испания. Главна тема беше съдействието между двете държави.

Министър Маргарита Роблес заяви, че България и Испания са съюзници, както в ЕС, така и в НАТО. "Ние споделяме общи ценности за свобода и демокрация. В трудни моменти като тези, през които преминаваме, единството е нещо изключително важно", каза тя. Роблес подчерта обединението на съюзниците в Алианса около твърдата позиция в полза на намиране на дипломатическо решение на кризата в Украйна.

На въпрос на журналисти за охраната на въздушното пространство министърът подчерта, че изпълнението на задачите е според ситуациите. "Българското небе е отговорност на българските Военновъздушни сили. Задачите се изпълняват от български ВВС, като при необходимост участват и испанските военнослужещи", добави още министър Янев.

Янев засегна и темата за ситуацията около Украйна. Той посочи, че продължава дейността по изграждането на т.нар. батальонна група. На въпрос за информациите за използването на боеприпаси българско производство от воюващи страни в конфликта в Донбас, министърът на отбраната Стефан Янев заяви: "Българският интерес е българската отбранителна промишленост да работи и българската държава да спазва правилата по експортен контрол".

Нашите МиГ-ове ще се ползват приоритетно при съвместния въздушен контрол

Нашите МиГ-ове ще се ползват приоритетно при съвместния въздушен контрол

До 31 март 2022 г. български и испански изтребители пазят небето ни заедно

Министрите на отбраната на България и Испания бяха посрещнати в авиобаза Граф Игнатиево с военен церемониал. Те посетиха военното формирование, за да инспектират изпълнението на задачи по охрана на въздушното пространство от българските и испанските военновъздушни сили. Заедно с началниците на отбраната на Република България и на Кралство Испания адмирал Емил Ефтимов и адмирал Теодоро Лопес Калдерон те наблюдаваха демонстрационни полети на МиГ-29 и Eurofighter EF-2000 Typhoon II.

По време на церемонията знамето на Испания бе вдигнато наполовина заради национален траур по повод потънал испански риболовен кораб край бреговете на Канада с деветима загинали и 12 изчезнали. Министър Стефан Янев изказа съболезнования на испанския народ за трагичната загуба.

Четирите испански изтребителя пристигнаха да пазят небето ни

Четирите испански изтребителя пристигнаха да пазят небето ни

Мисията е част от мерките за гарантиране на сигурността на страните-членки от Източния фланг на НАТО