Депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър в третия кабинет "Борисов" Костадин Ангелов поиска от трибуната на парламента служебният премиер Стефан Янев да се извини на българските лекари. Искането е заради изказване на премиера вчера, че лекарите са положили Хипократова клетва, а тази клетва "изисква готовност за саможертва". Вчера в позиция на обидени влязоха и от Българския лекарски съюз (БЛС).

Обяснявайки, че българските лекари се намират във война, аз съм съгласен да приема, че е така. Всяка дейност, която я е в интерес на хората - живота и здравето им, влизайки в тази терминология, и смесвайки клетви, аз няма нужда да бъда образован какво съдържа Хипократовата клетва, каза Янев.

Премиерът се обърна към бившия здравен министър в третото правителство на ГЕРБ: "Г-н Ангелов, ако сте изучавали медицина, знаете какво съдържа думата клетва, аз мога да кажа какво е значението и употребата на думата война. Всяка война се спечелва, когато участващите са убедени, че войната е справедлива. Ако искате да кажете, че войната е несправедлива. Ако считате, че е обида, съм готова да се извиня на лекарите. Моето уважение, многократно съм казал към всички лекари, във веригата - изказал съм дълбока благодарност", каза той.

Янев обаче уточни: "Ако ги обижда, че някой смесва парите с тази справедлива операция, да не кажа "война", ако мислите, че моите думи са били такива, аз се извинявам. Но по отношение, че се смесват понятията и се търсят политически дивиденти, г-н Ангелов, на вас не ви се извинявам", заключи той.