Досегашният заместник-министър на земеделието и  продоволствието Стефан Юруков е назначен от премиера Сергей Станишев за председател на Държавната агенция по горите.

Решението на Министерския съвет за определянето му на този пост беше взето на подпис днес, съобщиха от правителствената пресслужба

Припомняме, Стефан Юруков беше заместник-министър на земеделието и продоволствието с ресор „Гори, горско и ловно стопанство" от септември 2005 г.

Роден е на 28 април 1952 г. във Велинград.
Завършил е Висшия лесотехнически институт в София. От 1988 г. е доктор на селскостопанските науки. Специализирал е в Кипър, Куба, Франция и Швейцария. Сред областите на научните му интереси е дендрологията - биологични особености, екологични изисквания, морфологична изменчивост на дървесните растения, проучване и запазване на биологичното разнообразие.

През периода 1979-1992 г. е асистент по дендрология в Лесотехническия университет, от 1992 г. - доцент, а от 1994 г. до 2003 г. - ръководител на катедра „Дендрология" в ЛТУ. През 2003 г. е избран за декан на факултет „Горско стопанство" в университета.

Владее френски, испански и руски.
Женен, с две деца.