Разпоредих проверка и изготвяне на пълен актуализиран списък на имотите на Министерството на правосъдието и на второстепенните му разпоредители с бюджетни средства, каза министърът на правосъдието Янаки Стоилов пред БНТ.

Той обясни, че причината е случай с няколко имота във Варна, принадлежащи на Държавно предприятие "Фонд затворно дело", договорите за които са изтекли преди около 3 години, но те все още се ползват от наемателите. Затова аз пуснах искане до областния управител на Варна въпросните имоти да бъдат иззети, тъй като няма правно основание за тяхното ползване, уточни Стоилов.

В актуализирания списък трябва да се посочи кой отговаря за конкретния имот, как се стопанисва, какво е предназначението му и какви са приходите за последните няколко години. "Още другата седмица ние ще разполагаме с един пълен регистър на имотите и смятам, че това трябва да се направи във всяко едно министерство. Правя заключение, че ние се нуждаем от политическа реформа, нуждаем се от съдебна реформа, но без дълбока социално-икономическа промяна в страната, нека няма илюзии, че положението ще се промени съществено", каза той и добави, че това обаче е задача на следващото правителство, независимо дали ще е редовно или служебно. Изискват се законови промени, но и промяна в начина на мислене, който е доминирал през последните повече от две десетилетия.

Янаки Стоилов постави въпроса и за необходимостта от законови промени във връзка с преобразуването на Държавно предприятие "Фонд затворно дело". Законопроект за това е предоставен от Министерство на правосъдието в Народното събрание. "По линия на европейските изисквания тези заварени предприятия трябва да се превърнат или в търговски дружества, или в административни структури в министерството. Поради това, че предприятието има предимно социални функции, то ще влезе в административната структура на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", допълни той.

Янаки Стоилов призовава парламента да приеме актуализацията на бюджета

Янаки Стоилов призовава парламента да приеме актуализацията на бюджета

Според него президентът има интерес да се състави правителство