Да направим буферен паркинг, до утре да заработи. Да се подготвим, ако кризата стане още по-тежка, тук да могат да стоят хората. Да осигурим и санитарни, и други условия на превозвачите.

Това заяви премиерът Бойко Борисов, който заедно с вътрешния министър Младен Маринов посети изграждането на буферен паркинг за тирове на бившето военно летище Узунджово и тази визита бе излъчвана през фейсбук. 

Спираме тировете за Турция, часове по-късно отмениха заповедта

Спираме тировете за Турция, часове по-късно отмениха заповедта

Мярката е временна, но ще изтече след изричната й отмяна

Обсъждаме да качваме на влакове част от тировете. Стоките от рисковите държави да ги претоварваме на наши тирове - Турция-България е сигурна зона. Да има осветление, химически тоалетни, временни будки за храна, за да може шофьорите да получават храна, казаха Борисов и Маринов при слизането си на пистата на бившото военно летище.

Надявам се до утре колоната (до границата ни с Турция - б.р.) да е изтекла. Обещаха българските тирове да бъдат пропуснати, каза той.

На границата с Румъния и Сърбия не можем да спираме - всички от Европа за Азия идват тук и карат карантина, обясни спешността на ситуацията Борисов. С турски партньори сме говорили, не можем на нашите външни граници (за ЕС - б.р.) да спираме. Тук става буфер, това е най-голямото КПП между Европа и държава от третите страни, обясни премиерът.

По думите му над 400 тира повече от предишния ден са преминали през страната ни и заради това, че не можем да ги спираме на нашите външни граници.

ЕС ще приеме 1600 деца мигранти от Гърция

ЕС ще приеме 1600 деца мигранти от Гърция

В момента над 42 000 мигранти живеят в пренаселени лагери на гръцките острови

Той веднага направи аналогия с другата криза, пред която е изправена Европа - мигрантската. "А си представете от другата страна на границата какво е, - представете си тук да имаме 70 000 бежанци", призова репортерите и присъстващите Борисов и не се забави да се самоизтъкне: "Това го дължите на мене, на него, на него - посочи премиерът към министър Младен Маринов и към началника на "Гранична полиция" гл. комисар Светлин Кичиков. "Не искам да мисля тука палатки...", недовърши премиерът. 

Откриха 64 мъртви имигранти в камион в Мозамбик

Откриха 64 мъртви имигранти в камион в Мозамбик

Само 14 са оцелели

1100 камиона само на ГКПП "Капитан Андреево" за денонощието са обработени, заяви началникът на Гранична полиция.

За останалите мерки за справяне с кризата Борисов каза: "Убеден съм, че и търговските банки само за 1-2 дена ще имаме решение по кредитите - нека те да го кажат, да не се намесваме ние". 

В този момент е необходимо фирмите не само да продължат да работят, но и да си плащат данъците, за да се компенсират компаниите от засегнатите от пандемията сектори като туристическия. "Икономическите мерки са силни до момента, в който се пълни бюджетът, а той лети надолу. Вместо 500 милиона, очаквани до този момент, са 150 милиона лева от осигуровки", уточни още министър-председателят

При излизането си от джипа премиерът направи знаци с ръце, за да отдалечи хората на пистата - "да спазваме правилата", призова той. При обясненията си Борисов придърпваше маската си надолу, за да не му пречи да говори.

"Единственото, което гарантира предпазването, е да не се събираме заедно. Пазете се, всички сме хора, не знаем от къде може да дойде", заяви Борисов за ситуацията с пандемията от коронавируса.