Група държави от Европейския съюз се е съгласила да приеме най-малко 1600 деца мигранти от Гърция, пътуващи без родителите си, съобщават гръцките медии. Първите непридружени непълнолетни вероятно ще намерят домове в Люксембург веднага през следващата седмица. Това заяви в петък комисарят на ЕС по вътрешните работи Илва Йохансон.

Предлагат по 2000 евро на мигрантите по островите в Гърция да си ходят

Предлагат по 2000 евро на мигрантите по островите в Гърция да си ходят

Мярката е на Европейската комисия

В момента над 42 000 мигранти живеят в пренаселени лагери на гръцките острови, включително около 5500 непридружени непълнолетни. Според полицейската агенция Европол около 10 процента от тях са по-млади от 14 години.

Финландия, Франция, Германия, Люксембург и Португалия предложили да приемат децата, пътуващи без родител. Йохансон заяви, че поне две други страни са изразили интерес да се включат.

Брюксел предупреди Гърция да не отменя правото на убежище

Брюксел предупреди Гърция да не отменя правото на убежище

Гърция ще трябва да обяснява защо бие мигранти

По-рано тази седмица Йохансон каза, че децата мигранти, пътуващи сами, "са изправени пред насилие, злоупотреба и експлоатация. Много от тях просто изчезват от центровете за убежище и прием и не знаем къде се намират. Страхувам се, че много от тях попадат в ръцете на престъпници", отбеляза еврокомисарят.

Гърция поиска помощ за грижи за самотни деца - мигранти миналия септември.