Правителството на Гърция беше предупредено от Европейската комисия, че трябва да поддържа правото на убежище, докато високопоставени представители от Брюксел са в гръцката столица Атина за разговори за кризата с мигрантите на границите на Европейския съюз, пише "Гардиън".

Илва Йохансон, еврокомисарят по вътрешните работи, каза, че иска да обсъди център за задържане, където мигранти и търсещи убежище са били арестувани и бити, преди да бъдат изгонени от Гърция, без възможност да говорят с адвокат или да поискат убежище.

Правозащитници заклеймиха Гърция заради мигранти, държани на военен кораб

Правозащитници заклеймиха Гърция заради мигранти, държани на военен кораб

Гърция трябвало да ревизира "драконовската си политика"

В. "Ню Йорк таймс" съобщи във вторник за "черен обект" в Североизточна Гърция, където мигрантите са задържани без право на помощ, преди да бъдат изгонени в Турция.

Йохансон, която е шведски социалдемократ, и която оглави миграционната политика на ЕС преди малко повече от 100 дни, уточни, че ще повдигне въпроса за центъра за задържане пред гръцките власти.

"Този вид временни задържания, които те наложиха - е едно от нещата, за които бих искала да знам повече... Разбира се, можете да задържате за известен период хора, които са дошли, но разбира се, не можете да ги биете", настоя еврокомисарката.

Турски министър сравни ЕС и Гърция с "Аушвиц" спрямо мигранти

Турски министър сравни ЕС и Гърция с "Аушвиц" спрямо мигранти

Взимали "пари, телефони, лични карти и дрехи" и ги връщали в Турция

Европейската комисия е обвинена в неспазване на правото на ЕС, след като Гърция обяви по-рано този месец, че спира да приема молби за убежище за месец, ход, който е в противоречие с европейското законодателство и Женевската конвенция.

Докато Върховният комисариат на ООН за бежанците заяви, че решението на Гърция няма правно основание, Комисията посочи, че има нужда от време за оценка на ситуацията.

Заобикаляйки въпроса дали решението на Гърция е незаконно, Йохансон каза: "Ще обсъдим какво правят всъщност, но те трябва да позволят на хората да кандидатстват за убежище."

Ердоган лукаво зове Гърция да отвори портите за мигрантите към Западна Европа

Ердоган лукаво зове Гърция да отвори портите за мигрантите към Западна Европа

"Освободете се от това бреме"

Тя изтъкна още, че Европейската комисия не планира да отмени правото на убежище, като се позовава на малко известна клауза от договора за ЕС, която позволява на Брюксел да предлага "временни мерки", за да помогне на страна членка, която е изправена пред извънредно положение заради голям брой пристигащи мигранти.

Междувременно гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви по-рано този месец, че на основание чл. 78.3 всички молби за убежище ще бъдат спрени. Тази мярка изисква предложение на Комисията, което е съгласувано със страните членки на ЕС.

Голям пожар унищожи център за мигранти на Лесбос

Голям пожар унищожи център за мигранти на Лесбос

Местните жители са гневни на организации, подпомагащи мигрантите

Йохансон заяви, че комисията няма да предложи отмяна на правото на убежище. "Лицата в Европейския съюз имат право да кандидатстват за убежище. Това е в договора, това е в международното право. Това не можем да го отменим."

Шведската еврокомисарка трябваше да бъде придружена на посещението в Гърция от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лийен, която си навлече критики отляво, когато определи Гърция като "щит на Европа". По-късно Фон дер Лейен отложи срещата си с гръцкия премиер, за да се съсредоточи върху кризата с коронавируса.

Ердоган пред Меркел: Споразумението между ЕС и Турция за мигрантите не работи

Ердоган пред Меркел: Споразумението между ЕС и Турция за мигрантите не работи

Трябвало да бъде преразгледано