Международната правозащитна организация Human Rights Watch ("Хюман райтс уоч") призова Гърция да ревизира "драконовската си политика" спрямо над 450 мигранти, задържани на военен кораб, намиращ се в пристанището в град Митилини на остров Лесбос, съобщава "Франс прес".

Мъжете, жените и децата бяха сред онези, които са били задържани от гръцката брегова охрана от 1 март насам, след като Турция реши да отвори границите си и да ги пусне да преминат в Гърция.

След решението на Турция на 28 февруари, повече от 1 700 души са пристигнали на гръцките острови в Егейско море, които се намират в близост до турския бряг.

"Амнести интернешънъл" обвини Европа в загуба на човечност заради мигрантите

"Амнести интернешънъл" обвини Европа в загуба на човечност заради мигрантите

"Тези хора дойдоха в Европа за безопасност, а насилствено им погазиха правата"

Много от онези, които стигнаха до Лесбос, който вече изпитва затруднения да се справи с броя на мигрантите там, бяха прехвърлени миналата сряда на кораба.

"Хюман райтс уоч", цитирайки сирийски бежанец на борда, уточни, че много от задържаните 451 души са жени и деца и критикува условията на борда.

На 1 март Гърция обяви, че няма да приема молби за убежище от новопристигащи, ден след като Анкара отвори границите си, решение, което беше осъдено от Върховния комисариат за бежанците на ООН.

"Амнести" скочи: Солидарността към мигранти и бежанци в Европа се криминализира

"Амнести" скочи: Солидарността към мигранти и бежанци в Европа се криминализира

Европа била крепост срещу бежанците и мигрантите

"Решението на Гърция да задържи повече от 450 души на военен кораб и да откаже да им позволи да подават молби за убежище, грубо нарушава международното и европейското право", подчертават от международната правозащитна организация и допълват: "Действията може да представляват произволно лишаване от свобода."

Бил Фрелик, директор на "Хюман Райтс уоч" за правата на мигрантите и бежанците, добави: "Гърция трябва незабавно да ревизира тази драконовска политика, да приеме по подходящия начин тези хора в безопасни и прилични условия и да им позволи да подадат молби за убежище."

"Хюман райтс уоч" заяви, че гръцките власти са им отказали достъп до зоната на пристанището, където задържаните се държат през деня - или до кораба, където пренощуват.

"Амнести": България и Гърция длъжни да осигурят достъп на мигрантите

"Амнести": България и Гърция длъжни да осигурят достъп на мигрантите

По повод на усложнената обстановка с мигрантите в Турция

Сириецът, който се е свързал с "Хюман райтс уоч" по телефона, заявил, че повечето от задържаните са афганистанци, но 118 са араби, включително сирийци, иракчани и палестинци. На борда са били и сомалийци, конгоанци и други от Африка.

"Децата не получават достатъчно храна и дрехи", казал той пред правозащитниците, допълвайки: "До днес имахме само три тоалетни за 451 души, когато донесоха пет преносими тоалетни. Няма душ, няма сапун."

Бременни жени са сред задържаните, но не е ясно дали получават подходяща медицинска помощ, добавил той.

Той каза още, че му е бил отказан пряк достъп до адвокат.

Ердоган лукаво зове Гърция да отвори портите за мигрантите към Западна Европа

Ердоган лукаво зове Гърция да отвори портите за мигрантите към Западна Европа

"Освободете се от това бреме"

В Лесбос над 19 000 бежанци живеят в мизерни условия в лагера Мория, който е построен да побира по-малко от 3000 души.

Напрежението ескалира на острова с увеличаването на пристигащите миналата седмица.

Решението на гръцкото правителство миналия месец да построи нови затворени лагери на островите предизвика гневната реакция на местните жители.

Турски министър сравни ЕС и Гърция с "Аушвиц" спрямо мигранти

Турски министър сравни ЕС и Гърция с "Аушвиц" спрямо мигранти

Взимали "пари, телефони, лични карти и дрехи" и ги връщали в Турция