Стокоомбенът в аграрната област с Русия за 2018 г. възлиза на 62,6 млн. щ. д. Износът на български стоки за руския пазар нараства с 19,4% спрямо 2017 г., до 54,4 млн.щ.д.

Това стана ясно по време на среща между министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и министъра на селското стопанство на Руската федерация Дмитрий Патрушев в Москва.

През 2018 г. положителното търговското салдо за България достига 46,3 млн. щ. д., с 30,4% над нивото от предходната година. Водещи селскостопански продукти в българския износ за руския пазар са предимно тютюн, тестени продукти, шоколадови изделия, вина и др., стана ясно по време на срещата.

Двамата обсъдиха наложените ограничения върху вноса на български растителни продукти към Русия. Очаква се в най-скоро време да бъде проведена експертна среща между Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Федералната служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор. На нея се очаква да бъдат изчистени техническите подробности, за да могат български предприятия да получат разрешение да изнасят растителни продукти за руската страна, които не попадат в общата забрана за растителни продукти от ЕС. 

Трети случай на африканска чума по свинете в Благоевградско

Трети случай на африканска чума по свинете в Благоевградско

Ограничават достъпа на хора и коли

Министрите обсъдиха и заболяването Африканска чума по свинете (АЧС), което е засегнало и двете страни. Договорено бе експерти от двете държави да обменят информация и добри практики за справяне със заболяването, като екип от БАБХ посети Русия.

В българското законодателството се извършва промяна, с цел засилване на биосигурността във фермите, информира Танева своя руски колега.

По време на срещата стана ясно, че до края на годината български млекопреработвателни предприятия ще бъдат инспектирани от руски експерти. Целта на посещението им е да бъде одобрен списък от фирми, които ще могат да изнасят продукцията си за Русия след като отпадне наложеното ембарго.

Земеделските министри отчетоха добрите отношения между България и Русия и изразиха воля конструктивният диалог да продължи.