„Зелените" ще отварят Общината за столичани. На пресконференция от партията представиха своите приоритети в предстоящата кампания за местни избори, като челно място заема амбицията Столична община да даде възможност за гражданско участие в управлението.

Хората да могат да присъстват на заседанията на Столичния общински съвет (СОС), поиска кандидатът за общински съветник Веселин Кирев. По думите му това е нужно, за да не се изместват приоритетите от дневния ред на населението на София.

Кирев онагледи това с цифров пример - по думите му за последните пет години строителството и поддръжката на пътища са стрували 670 милиона лева на Общината или 15% от бюджета й, докато за здравeопазване са били изразходени само 2%, за образование - 8%.

Гражданите ли са решили това да се случва или някой вместо тях променя приоритетите, реторично запита кандидатът за място в СОС.

Според наблюденията на Кирев разходите на Столична община се увеличават, когато наближават избори, а през останалото време намаляват. За него това кореспондира с факта, че не се прави планомерно инфраструктурната политика на Общината, а се действа на парче при избори, затова столицата сега е блокирана от ремонти.

Да има обществени обсъждания на всички големи проекти, настоя „зеленият" кандидат, като припомни, че ремонтите при НДК и Руски паметник се случват без гражданско мнение.

Никола Газдов, който също ще се впусне в борбата за стол в СОС, уточни, че „Зелените" се надяват на 3-5 общински съветници в столицата. Той обеща да работи по това Общината да е с „отворен код" - отворена за всякакви добри идеи и експертиза отвън. Не мога да приема, че тротоарите са паркинги, че приятелите ми ги блъскат по улицата, когато карат колело, възмути се Газдов.

Стана ясно, че „Зелените" имат вече екип, който обсъжда конкретни предложения - как публичният транспорт да работи за столичаните, а не за концесионерите, как да се изградят още 120 километра нови велоалеи. Да се знае колко пари отиват за естакади, мостове, тротоари, поискаха от партията, като изтъкнаха, че този град трябва да е за хората.

Сега София е най-мръсната европейска столица, докато има потенциала да бъде най-зелената столица на Стария континент, амбицирани са „Зелените".

За нас е важно нови и неопетнени лица, които предлагат решения, да влязат в Столична община и да отворят вратите й за гражданите, обяви пък съпредседателят на партията Анна Пелова. Тя увери, че кандидатурите по места ще станат ясни съвсем скоро, както и това дали в страната партията ще има коалиционни партньори на места.
София заслужава много повече, това трябва да се случи чрез управлението на Общината. Не е достатъчно да се гордеем с нови спирки на метрото, категорични са „Зелените".