Нестабилност и липса на виждане кое е правилно и кое не, видя червеният депутат Драгомир Стойнев в днешния дебат за намаляването на ДДС.

Той е притеснен, че може да се разбъркат икономическите отношения. Не мога да разбера точно какво целите от управляващата коалиция, попита депутатът властта.

Социалистът недоумява защо трябва да се правят промени в средата на годината, след като държавата уж имала икономически план за подпомагане на засегнатия сектор. За него позицията на управляващите била опасна, особено в ситуация на криза.

БСП пита Горанов налага ли се нова актуализация на бюджета
Обновена

БСП пита Горанов налага ли се нова актуализация на бюджета

Прието бе предложението за 9% ДДС за книги, хотели, ресторанти и кетъринг

Иначе левицата имала стратегия за цялостна данъчна реформа. Ако управляващите искат стабилна реформа, трябвало да има консенсус и да се приеме данъчна реформа, която да отговори на очакванията на българските граждани. Не разбирам тази прибързаност и припряност, сподели Стойнев и изтъкна, че можело мярката 60/40 да се трансформира например в 80/20 за тези засегнати сектори, за които се планира намалена ставка.

В същото време, по думите му, финансовият министър Владислав Горанов предупреждава за колапс на финансите. Има ли замисъл да разбиете всичко, преди да си тръгнете, попита той. Предлагали се политически мерки на парче, според него. Стойнев не разбира ходовете на властта, след като и министърът на финансите предупреждава, че предстои едно тежко време.

Георги Свиленски пък се изуми, че нямало кой да представи становището на МФ. Няма го министърът, няма и негов заместник в залата, няма я шефката на бюджетна комисия, нямало го дори парламентарният секретар на финансовото ведомство. Поне Менда Стоянова трябвало да се изкаже, защото иначе била много приказлива. Свиленски се ядоса, защото, докато левите викали Горанов в парламента, той се возил в джипа с премиера в Перник.

Финансовото министерство твърдо против намаляването на ДДС за стоки и услуги

Финансовото министерство твърдо против намаляването на ДДС за стоки и услуги

1,763 млрд. лв. ще са загубите за бюджета ако се изпълнят исканията