Активността на прокуратурата (за разпитите на министрите от кабинета "Борисов-2" по случая с ваксините - б.р.) изглежда странно след падането на правителството. Това определение направи пред БНР политологът проф. Георги Карасимеонов, който е един от експертите, обявили се отначало против въвеждането на мажоритарна избирателна система у нас.

"Дали е съвпадение, не мога да кажа, защото прокуратурата има свой дневен ред и базира своите действия на факти. Това, което виждам, има основание да се разследва, но защо са избрали така да струпат нещата наведнъж", запита риторично проф. Карасимеонов.

Обвинението към Москов е сигнална лампа, категоричен д-р Константинов

Обвинението към Москов е сигнална лампа, категоричен д-р Константинов

Ако някой е подвел министъра, да си поеме отговорността, зове бившият министър

Относно внасянето в парламента на предложение за промени в Изборния кодекс и въвеждане на мажоритарна система политологът коментира, че България вече има немалък опит. Дори в тези 27 години е експериментирала и с пропорционална, и с мажоритарна, и със смесена система и могат да се направят достатъчно ясни изводи, каза професорът.

Изводите са, че въвеждането на мажоритарна система ще повлияе негативно според варианта, предложен от Слави Трифонов. Според проф. Карасимеонов това вместо да реши проблема, може да го задълбочи. Той се базира на равнището на развитието на демокрацията, състоянието на корупцията в страната, състоянието на влиянието на олигархичните кръгове и тяхната симбиоза с държавни структури в момента.

Карасимеонов припомни, че според Закона, резултатите от референдума не са задължителни. Най-добрият вариант би бил смесена избирателна система.

"Избирателната система е технология. Тя може да повлияе частично върху разпределението на политически сили, на една или друга партия, но в никакъв случай не може да реши дълбоките и съществени проблеми на една страна, в този случай - на България. Това са проблемите - корупцията на най-различни равнища и особено по високите етажи на властта, както и голямото социално разделение", заяви политологът проф. Георги Карасимеонов.