Напрежение настъпи в парламента след декларация на парламентарната група на ГЕРБ.

Спорът дойде от това, че на декларацията на ГЕРБ, прочетена от председателя на ПГ на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова отговори не кой да е, а финансовият министър Асен Василев.

В декларацията Атанасова отново заяви, че страната отива към провала, една година по-късно България затъва в икономическа, финансова криза и дългова спирала, стандартът на живот на хората е понижен от инфлацията. "Променена ли е България? България е променена, със спряно развитие, управлявана от шарлатани и аматьори, раздирана от скандали, нарастващи дългове и обедняващо население", оцени Атанасова.

Тя добави, че от една година обществото живее в кошмар - никой не знае утре какво ще му се случи, хората са уплашени, а зад призива за изчегъртване на ГЕРБ стартира единствено процес за унищожаване на основните носещи системи на държавата.

Асен Василев поиска опозицията да си проверява числата преди да говори и опроверга ГЕРБ за увеличения държавен дълг, увеличения дефицит, както и за липсата на мерки. По думите на Василев инфлацията в страната се дължи на външни фактори - войната, проинфлационната политика на ЕЦБ и кризата с горивата.

Той разкритикува ГЕРБ за тяхното управление, в което не е имало място за децата в детските градини, а сега са безплатни, за лошия План за възстановяване и устойчивост, за разбитите пътища и недовършено строителство и други. Строили сте по 30 км. годишно, дори и да се вземе "Хемус" за колко години щеше да бъде построена, попита Василев.

Атанасова също не му остана длъжна. Тя заяви на няколко пъти, че премиерът е Асен Василев, а не Кирил Петков. Това изкара извън нерви както депутатите на "Продължаваме промяната", така и на опозицията - ГЕРБ-СДС. Депутатите на ексуправляващите се скупчиха около трибуната на парламента, за да защитят Десислава Атанасова, след като председателстващият в момента Мирослав Иванов й взе думата и даде почивка до 12 ч., за да се успокоят страстите.

ГЕРБ поискаха и оставката на заместник-председателя на НС Мирослав Иванов. Причината е създалото се напрежение преди почивката. Не виждам основание да си подавам оставката като заместник-председател на Народното събрание. Аз спазвам процедурите, увери той.

Иванов не смята, че нарушава правата на опозицията и отказа да си подаде оставката. От ПП го защитиха и призоваха той да прекъсва опозицията само, когато почнат да чупят мебелите, за да останело нещо след тях. Изпуснахте заседанието, каза Александър Иванов от ГЕРБ. Хубаво било управляващите да чуят и народа си. Радомир Чолаков от ГЕРБ попита Мирослав Иванов дали знае, че не е председател на НС, а заместник-председател. Една грешка води до друга грешка, предупреди той. Не го виждам това НС, подчерта народният представител. Просто си тръгнете, настоя и Десислава Атанасова.

Чухме, че по плодовете ще ги познаете - вижте какво направиха ГЕРБ и какво правят сега. Какво може да очакваме от плодовете на опозицията - гнилите плодове са дупките по пътищата на Борисов, калинките, прокуратурата, побоите над протестиращи граждани, краденето и изземването на бизнеси, безобразното крадене на държавата. Това пък заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Искрен Митев декларация от парламентарната трибуна.

По думите му правителството е дало милиарди, за да може инфлацията да не е толкова висока. Сега ще пуснем още мерки поне за милиард и половина, а казвате, че пари в хазната няма. Пари явно има, защото просто не се краде. Това са нашите плодове, изтъкна Искрен Митев.

Той запита парламентарната група на ГЕРБ защо не спрат да лъжат и да сеят дезинформация, при положение, че се вихри война в близост до нас.

Кирил Петков под кръстосан обстрел след реплика за „Руски поток“

Кирил Петков под кръстосан обстрел след реплика за „Руски поток“

Жечо Станков от ГЕРБ репликира обаче, че нямало как да е така