Строителството на петролопровода „Бургас - Александруполис" ще започне през 2008 година, каза на пресконференция след подписването на споразумението в Атина българският премиер Сергей Станишев.

След подписването стана ясно, че руският президент Владимир Путин не изключва възможността маршрутът на нефтопровода да бъде коригиран, ако това изискват интересите на проекта и нуждите на екологията. Това предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Всичко е възможно в интерес на проекта и спазване на екологичните изисквания, каза Путин. Той смята също така, че решения относно коригиране на маршрута, трябва да се взимат с отчитане на мненията на България и Гърция.

Президентът подчерта, че собственик ще бъде консорциумът, но цялата дейност ще се подчинява на местното законодателство - в България на българското, в Гърция - гръцкото, и ще се контролира от националните контролни органи.

Що се отнася до транзитните такси, става дума за десетки милиони долари, които ще получават транзитните страни, посочи Путин.

"Знам за договореностите между нашите корпорации, ролята и значението на България като транзитна страна ще се увеличава", заяви днес руският президент Владимир Путин на среща с българския премиер Сергей Станишев.

Ако плановете, за които ние с вас говорехме, бъдат реализирани, то за транзит (на газ) България ще получава годишно до 2,5 милиарда долара, подчерта Путин. Станишев припомни, че България е подписала с "Газпром" дългосрочно споразумение за доставка и транзит през България на руски газ.

Това дава стабилност на доставките и отговаря на интересите на Русия, подчерта той.

Според руския президент петролопроводът Бургас-Александруполис ще увеличи доставките на каспийски нефт от американските и азербайджанските компании.
Целият световен енергиен пазар е заинтересован, преди всичко това дава възможност да се помисли за разширяване на доставките от Каспийския регион, това са американски, казахстански, азербайджански компании, подчерта на пресконференцията Владимир Путин.

По думите му проектът Бургас-Александруполис дава възможност да се обмисли разширяване на доставките на енергоресурси през територията на Русия от Каспийския регион. Путин посочи, че тръбопроводът ще бъде напълнен от нови потоци, а не от действащи системи.

Държавният глава каза, че темата за енергийното сътрудничество и сигурността, подета от Русия в течение на нейното председателство на Г-8, остава една от главните дискусии в момента на европейския континент, но и в света като цяло.

По думите му надеждният достъп до енергия се явява залог на устойчивото и динамично развитие. Според Владимир Путин неговото обезпечаване е възможно чрез развитие на сътрудничеството между всички страни - както производители, така и потребители на енергия, и транзитни страни.