В Софийския университет "Св. Климент Охридски" е започнала проверка по случая, за който студенти смятат, че в лекции се преподава расизъм и ксенофобия, пише "24 часа".

По-рано през деня от Комисията за защита от дискриминация информираха, че са се сезирали по случая.

Софийският университет излезе със становище по скандала, който се разрази около преподавателя проф. Михаил Мирчев. Студенти поискаха от просветния министър Красимир Вълчев и ректора проф. Анастас Герджиков да го уволнят за това, че лекциите му съдържат реч на омразата, расизъм, ксенофобия и дори нацистки уклон.

От декларация на Общото събрание на Алма Матер става ясно, че вече тече процедура по проверка на сигнала на студентите. В декларацията никъде не се споменава името на проф. Мирчев, но се подразбира, че става дума за него и случая от миналата седмица.

От академичната общност на СУ в три части обобщиха становището си по казуса със спорните лекции на преподавателя.

"Свободата на словото гарантира правото на критика към господстващите разкази и обяснителни модели. Софийският университет отстоява това право, като в същото време не позволява в негово име да бъдат подривани други основополагащи ценности. В този дух чл. 4 от Етичният кодекс на Университета постановява, че академичната свобода "не нарушава чуждото достойнство". Пагубно не само за академизма, но и за обществото ни е да превръщаме свободата на словото в алиби за словесна агресия", пише в становището.

Според Общото събрание на университета стила на изказ на проф. Мирчев е "говорене ползва научно несъстоятелни понятия, хипотези и подходи в разрез със съвременните изследователски постижения".

В текста се казва, че всякакви дискриминационни, расистки и отричащи равноправието послания противоречат на ангажимента към демокрацията. Но те също така рушат нашите традиции и така подкопават основите, върху които сме изградили съвместното ни съжителство.

Искането за оставка на професора бе изпратено с писмо в социалните мрежи и бе разпратено до медиите. То е от името на "Студентско общество за равенство при СУ", което според описанието на страницата си се бори с дискриминацията сред академичната общност.

Ден след писмото с искане за уволнение на проф. Мирчев, се появиха и писма в негова подкрепа. Първо това направиха трима студенти по право от трети курс, които събират и онлайн подписка за запазване на преподавателя, а след това с подкрепа излязоха и от студентския клуб "Спаичъ".

В основата на спора са и думи на професора към студентка, че е добре жените у нас да раждат по-млади и повече деца.

Консерватори се разлютиха от недоволни студенти от СУ

Консерватори се разлютиха от недоволни студенти от СУ

Виждат опасна тенденция в публичното опозоряване на преподавател