Липсват адекватни мерки на световно ниво за справяне с пандемията от коронавирус и последствията от нея. Липсват лидери с визия и със сила да вземат тежки и смели решения, а изчакването или инерцията не са оздравителното лекарство. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова във видеообръщението си към участниците в лидерския форум "Хоразис", който трябваше да се проведе в Португалия.

Повече от 1000 държавни и правителствени ръководители, политици и експерти се събраха на извънредна онлайн среща, за да обсъдят стратегии за устойчиво бъдеще и да предложат възможни решения на кризите, пред които е изправен целият свят.

Според вицепрезидента днес са много големи изкушението и опасността да затворим границите, да се подчиним на "домашния егоизъм" и да превърнем държавите си в крепости. По нейни думи няма по-добра среда от тази за авторитарни управления, диктатури и политическа употреба на кризата

Йотова посочи, че редица правителства са се възползвали от мерките за изолация, за да решават политически проблеми.

Тя обърна внимание на неподготвеността на света за справяне в кризисни ситуации и липсата на координирани общи действия.

Според нея решението на ЕС за 750 млрд. евро за преодоляване на последствията от коронавируса е безпрецедентно и смело. Тя обаче посочи, че средствата сами нямат магическа сила. Лидерските решения изискват те бързо да стигнат до предприемачите, до най-уязвимите и бедните, а не отново да зациклим в бюрокрация, заяви Йотова.

Тя подчерта, че от основно значение днес е стабилността на държавата - гарант за човешки права и защита на обществения интерес.

Според нея кризата не може да бъде преодоляна без национални и международни здравно-санитарни и икономически програми. Тя изрази мнение, че на международно ниво трябва да се създадат условия за съвместна работа в областта на технологиите за здравеопазване, с участието на водещи фармацевтични компании.