Светът вече говори за българския модел за управление на кризата. Това заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод ситуацията с пандемията у нас и в другите държави.

Тя изтъкна, че България е била една от първите страни, която е предоставила Плана си за възстановявене на Европейската комисия.

Захариева изрази задоволство, че въпреки първоначалната паника, всички страни заедно много бързо са успели да предприемат мерки за справяне с кризата.

Като показателен за адекватните мерки у нас тя отново открои факта, че светът вече говори за българския модел - т.е. за баланса, който българското правителство е намерило между това да има мерки за опазване живота на хората, но и да съхранява работните места и икономиката.

 България е с едни от най-либералните анти-COVID мерки в Европа и Америка

България е с едни от най-либералните анти-COVID мерки в Европа и Америка

В ЕС само Естония и Словения са с по-леки мерки...

След всяка криза, ако се учим от грешките си, може да излезем по-силни, тя е възможност, категоричен бе вицепремиерът и даде като пример това, че ЕС е започнал да говори за обща здравна политика, отпуснати са и много средства за модернизиране на икономиките.

Относно отношенията ни със Северна Захариева подчерта, че страната ни е много последователна в исканията си към западната ни съседка - видими резултати по изпълнение на Договора от 2017 г. Тя посочи, че от началото на 2019 г., след като РСМ е станала член в НАТО, е започнало трайно неизпълнение на тези договорености.

По отношение на репресиите на хора с българско самосъзнание в С. Македония Захариева бе категорична, че е недопустимо в 21 век да има дискриминация.

Борисов иска гъвкави мерки, най-лесно било със забрани

Борисов иска гъвкави мерки, най-лесно било със забрани

Настоява въпросът за ваксините да мине през парламента: Този път сметката ще бъде много дебела

За подготовката на изборите ни в чужбина външният ни министър заяви, че не изключва затруднения заради католическия Великден. Според нея датата 4 април не е подходяща от тази гледна точка. Президентството много пъти е казвало, че иска висока избирателна активност, а в същото време избира дата, която затруднява избирателната активност, изрази недоумение тя.

По нейни думи се предвижда да бъдат открити повече секции в чужбина отколкото на предишните избори досега. До момента са открити общо 385 секции, т.е. с над 10 повече от миналите избори. ЦИК продължава да събира заявления за гласуване.

Захариева обаче съобщи, че в МВнР са получили сигнали за призиви в някои държави към българските общности там да не спазват противоепидемичните правила, за да може секцията да бъда затворена и после да бъде обвинена държавата, че не е организирала добре изборите. Вицепремиерът определи тези действия като саботаж.

Основните проблеми за гласуването в чужбина - датата и доставката на бюлетини

Основните проблеми за гласуването в чужбина - датата и доставката на бюлетини

Над 50 държави вече са се съгласили сънародниците ни да гласуват

Захариева посочи и че в ГЕРБ правят периодичен преглед на управленската си програма, която по нейни думи е изпълнена почти на 100%. Някои от обещанията управляващите дори преизпълнили. Тя припомни постигнатото в сферата на образованието, както и в икономиката по отношение на БВП, пенсиите и средната работна заплата.

Ние сме управлявали в три кризи и сме доказали, че може да се справяме перфектно в кризи, не само да ги овладяваме, но и да надграждаме над тях, категорична бе Захариева и припомни икономическата криза от 2009 г., мигрантската криза, а сега и пандемията.