Недоглеждане и грешка е да се определи датата 4 април, точно Великден за католици и арменци, за дата на изборите от страна на президента. В това е убедена Екатерина Захариева, министър на външните работи. Самата дата може сериозно да затрудни гласуването на българите в чужбина, тъй като много страни може да въведат пълен локдаун именно заради празника.

Захариева увери, че Външно министерство прави всички възможно, за да осигури разрешение от съответните държави за провеждане на изборите, както и да се разкрият възможно най-много секции. Кои държави в какъв режим ще бъдат тогава, това не може обаче да се предвиди по никакъв начин.

Захариева припомни, че по Коледните празници и именно заради тях, за да се избегне струпване и събиране на хора, мерките в редица държави са били сериозно затегнати. В тази посока Външно министерство не може да окаже никакво въздействие и не разполага с механизми. Това се отнася и за карантинирани наши сънародници в чужбина. Тяхното гласуване би било нарушаване на правилата в съответните държави.

Захариева подготвя гласуването на българите в чужбина още от есента

Захариева подготвя гласуването на българите в чужбина още от есента

Ако има промяна за РСМ след изборите, то тя по-скоро ще е по-лоша за тях

Захариева припомни, че на разговора с представители на българите в чужбина в президентството не е поканен нито един представител на МВнР, дори и човек от професионалната администрация, а външният министър е разбрала датата от телевизора. Надявам се да не е нарочно, за да бъдат затруднени нашите сънародници да гласуват, заяви Екатерина Захариева в студиото на Би Ти Ви.

Министерството следи статистиката от предишни избори - има секции, в които са гласували и 10 души, въпреки подадени 60 заявления. Около 118 000 са гласовете, подадени на предишните избори от чужбина, най-много от Турция. Във Великобритания на предстоящите избори ще има 35 секции, тъй като страната е вече извън ЕС. Въпреки това от Външно са поискали разрешение за разкриване на повече секции.

Изборите в чужбина също струват пари, затова се стремим да отворим секции там, където има повече избиратели, посочи тя и обясни, че има места където един глас струва 2-3 хиляди лева.

Очаква се ниска избирателна активност през март

Очаква се ниска избирателна активност през март

Изборите нямало да са лесни, но не били и невъзможни

Ваксините са доброволни и те трябва да останат такива. Ние трябва да убеждаваме гражданите с медицински аргументи, а не насила. Не бива да се изисква задължително ваксиниране, за да влезеш в една държава, каза още Захариева. Особено в границите на ЕС - това ще бъде категорично нарушение на свободното движение на гражданите.

Поръчали сме 12 милиона ваксини, но има изоставане на доставките и то е навсякъде в държавите от ЕС. Поръчана е и проверка в заводите на една от компаниите в Белгия, за да се види на какво се дължи това забавяне.

Заявка при джипи, ако искате ваксина, до юни – ще се имунизират 2 млн.души
Обновена

Заявка при джипи, ако искате ваксина, до юни – ще се имунизират 2 млн.души

Предстои сключване на договор със 7-ма компания

Ако руската ваксина получи разрешение от Европейската агенция по лекарствата, тогава ще се види дали може да се поръча и от нея, каза министърът на външните работи.

ГЕРБ се готви за изборите, пишат си програмата, водят се разговори със СДС. Разговори за друг тип коалиция се водят от политическото ръководство на партията, обясни Захариева, давайки яснота, че тя не участва в тях. Екатерина Захариева не очаква да е лесно в следващия парламент и "няма да е лесно на никого да направи коалиция". Тя обаче иска този разговор да бъде оставен за 5 април.

Крехка преднина на ГЕРБ пред БСП, отчитат социолози

Крехка преднина на ГЕРБ пред БСП, отчитат социолози

Пет партии са сигурни участници в следващото Народно събрание според "Тренд"

Всякакви неща се чуват от господин Цветан Цветанов, това е абсурдно, заяви в отговор на въпрос Екатерина Захариева. Тя също посочи, че ГЕРБ работят заедно с ДПС по една единствена тема - евроатлантизма и никога не са били в коалиция. 

МВнР: С наследен тоталитарен исторически наратив РСМ няма да намери подкрепа от България

МВнР: С наследен тоталитарен исторически наратив РСМ няма да намери подкрепа от България

Време е правителството на РС. Македония да се откаже от манипулативната теза

Връщането на сръбския език в училищата в РС Македония опровергава някои мнения, че връзката на Македония със Сърбия и Русия е скъсана, коментира още Захариева, която не е учудена от обявеното от Зоран Заев решение. Тя напомни, че самият македонизъм е геополитическа идея, създадена от Белград и Москва.

"Връщането на сръбския език означава, че всички партии в РС Македония, независимо от политическите си различия, са единодушни по този въпрос... както и по темата за отношенията с България", каза Захариева. Според нея подобни действия са свидетелство за сближаване със Сърбия, т.е. обратен на евроинтеграцията път. Иначе няма нищо лошо от откриването на културни центрове и развиване на връзки между Балканските страни.