Сред най-големите рискове, които може да донесе българското вето за еврочленството на Северна Македония, е ненужната загуба на време. Нашата общност, нашата земя вече загубиха толкова много ценно време от десетилетие насам заради спорове със съседите. Със сигурност това може да демотивира нашия народ за пълноправно членство в ЕС.

Това заяви македонският премиер Зоран Заев по време на пресконференция в село Стайковци по повод изграждането на нова спортна зала, предаде МКД.

Перспективата за присъединяване на Северна Македония към ЕС е ясна и безспорна, заяви в интервю за МИА по-рано посланикът на ЕС в РСМ Дейвид Гиър.

Посланикът на ЕС в РС Македония вижда ясна перспективата за еврочленство

Посланикът на ЕС в РС Македония вижда ясна перспективата за еврочленство

В двустранни спорове за разширяване 27-те държави на ЕС действат с единодушие

Той обясни, че на среща на върха миналата година в Загреб, тази стратегическа цел е повторена от лидерите и нищо не се е променило. Северна Македония по своята география, по култура, по история е европейска държава, допълва Гиър, коментирайки и спора между РСМ и България.

Посланикът на ЕС изразява оптимизъм, че страната ще продължи напред в процеса на реформи, за да се присъедини към семейството на ЕС.

Относно двустранни спорове в процеса на разширяване, 27-те държави-членки на ЕС действат въз основа на единодушие. В други области това не е така, но в този случай е така. Просто означава, че 27-те членове трябва да се споразумеят, за да продължат напред.

България първа призна Северна Македония като независима държава и е силен поддръжник на европеизацията на целия регион, особено на процеса на евроинтеграция. Освен това има Договор за приятелство и би трябвало последователно да се прилага, коментира германският посланик в РСМ Анке Холщайн.

Припомняме, сред исканията на РС Македония са България да признае т.нар. "македонско малцинство" на своя територия. Македонците оспорват, че езикът им е изкуствено създаден на базата на западно наречие на българския език преди десетилетия. Според македонската академия на науките техният език имал история няколко стотин години. Освен това македонците си присвояват исторически личности на България.

В Македония има полярни мнения след интервю с техния премиер Зоран Заев пред българската агенция БГНЕС. В интервюто той казва, че Гоце Делчев е общ, че българите не са били фашистки окупатор, както пише в техните учебници и че България ще охранява небето на Македония. Интервюто е след като България спря началото на преговорния процес за еврочленство на РС. Македония, заради неспазване на Договора за добросъседство с България.

На 17 ноември 2020 г. България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония.

В споразумението за асоцииране на Северна Македония с ЕС има клауза, че Скопие трябва да спазва сключените споразумения със страните членки и Договора за приятелство с България, така че София не иска нищо ново. България спира РСМ заради двустранни проблеми.

Експерт: Тъжно е поведението на България в преговорите със Северна Македония

Експерт: Тъжно е поведението на България в преговорите със Северна Македония

Не може да се налагат така искания на чужда държава, според Кнаус

След позицията на България за отлагане на началото на европреговорите с Македония министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че не е разочарован от решението на България и Скопие иска да продължи преговорите със София.

В същото време председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски настоя, че България не трябва да блокира за еврочленството, а да признае (някакво - б.р.) македонско малцинство.

Изборите, ваксините и С. Македония - сред възможните комуникационни кризи през 2021 г.

Изборите, ваксините и С. Македония - сред възможните комуникационни кризи през 2021 г.

Това сочи анализът на Центъра за анализ и кризисни комуникации