Тъжно е поведението на България в преговорите за еврочленството със Северна Македония. Това обяви Гералд Кнаус, известен с инициативите си за европейската интеграция на Западните Балкани, цитиран от МКД. 

По думите му, исканията, които София постави за преговорите, не са в интерес на страната. България се нуждае от добри двустранни отношения със съседките си.

Той е убеден, че ние ще отстъпим, но се страхува, че Скопие може да загуби 3 години.

Мицковски: Заев вече е нелегитимен, да сдава властта

Мицковски: Заев вече е нелегитимен, да сдава властта

Договорите му са без консенсус, нямат стойност

"Споразумението с Гърция засилва позицията ви. Вашето правителство винаги е казвало, че сте македонци и говорите на македонски език. Мисля, че това послание е силно и България ще види, че е в нейния интерес да има стабилна и приятелска съседка. В крайна сметка няма значение какво мислят те за историята на 19-и или 20-и век, те няма да променят това, което мислите, защото това не е европейско.", каза той. 

Според Кнаус, когато страните станат част от Европейското икономическо пространство, предразсъдъците към страните от Западните Балкани ще изчезнат.

Припомняме, че по-рано днес за пореден път лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски нападна остро премиера на Северна Македония Зоран Заев.

Една от причините бе именно споразумението, което македонската опозиция счита за предателство.

Самият той възприема българските искания като натиск и не признава български корени.

Заев търгува идентичността и историята ни, той не е легитимен и трябва да се оттегли, настоя опонентът му.

Още в началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история и да прекрати езика на омразата спрямо България.

Външно проверява сигнал за изгорено българско знаме в Северна Македония

Външно проверява сигнал за изгорено българско знаме в Северна Македония

За пореден път се стига до подобни вандалски акции