Всеки един трябва да се съобрази с обявената от президента дата, защото това е негово конституционно право, от което той се възползва. Това заяви лидерът на "Републиканци за България" Цветан Цветанов относно определената вече с указ на Румен Радев дата за парламентарните избори - 4 април.

Според него че оттук нататък няма какво повече да се коментира този въпрос. Вместо това по негови думи всички политически субекти трябва да представят управленските си програми, за да бъдат хората информирани.

Цветанов заяви, че притеснението от датата 4 април е неготовността на управляващите, липсата им на чуваемост по темата за гласуване по пощата за българите в чужбина и ограничаването възможността на над 2 млн. българи, живеещи в чужбина, да гласуват. Той подчерта и че липсва единен здравен протокол непосредствено преди вота.

Изборите за 45-то Народно събрание на 4 април

Изборите за 45-то Народно събрание на 4 април

Въпросите обаче все още са повече от отговорите, подчерта държавният глава и даде седмица повече

Според него е наложително предложението му за ротация на областните директори на МВР заради "страха, който витае в момента, и начина, по който бяха проведени изборите през 2019 г."

Като пример Цветанов посочи община Гурково, където са били извършени манипулации и "задкулисието, което беше осъществено на най-високо политическо ниво между ГЕРБ и ДПС".

Виждаме, че ротацията е добре възприета от страна на премиера, защото при обиколките, които прави в страната, той ротира министрите, които го съпътстват, отбеляза лидерът на "Републиканци за България".

Той обясни, че притесненията му идват от факта, че за първи път ГЕРБ ще има възможността да прави избори за български парламент.

Избори по време на пандемия - възможни, но ЦИК трябва да действа

Избори по време на пандемия - възможни, но ЦИК трябва да действа

Препоръките на обществения съвет

"Никога досега ГЕРБ не е провеждала парламентарни избори и не е участвала в подготовката като част от изпълнителната власт. Моите притеснения са, че 2021 г. ГЕРБ ще проведе за първи път избори, а ние видяхме в конкретния пример с Гурково, че ГЕРБ и ДПС ще бъдат партньори в тези избори и ще могат да направят това, които всички ние искаме да не се случва", коментира той.

Цветанов призова за висока избирателна активност, въпреки че правитеството по негови думи ще направи всичко възможно да се заиграва със страха на българските избиратели.

"Републиканци за България" стана първата партия, регистрирана за предстоящите частични местни избори, след като днес Цветан Цветанов внесе в ЦИК 7 364 подписа и регистрира кандидати за всички 12 населени места, от които две общини, където ще се състои вотът на 28 февруари.

Той изрази убеденост, че в някои от тези населени места "Републиканци за България" ще има съответната изборна победа.

ЦИК са готови за изборите, чакат здравния протокол

ЦИК са готови за изборите, чакат здравния протокол

Андреев: Въпросът за броене на бюлетини може да бъде обсъден