Да бъде приложен по-гъвкав подход във всяка една сфера на социално-икономическия живот у нас, така че тя да може да функционира максимално пълноценно в условията на пандемия. Това разпореди премиерът Бойко Борисов на Министерския съвет.

"Искам да не залитате в най-лесното - заповеди за забрани. Искам точно обратното - всеки човек да бъде обгрижен, всеки един бизнес, затова от вас изисквам тази гъвкавост", категоричен беше Борисов.

Той нареди всеки от министрите, независимо за коя сфера отговаря - образование, спорт или култура, да е в непрекъснат контакт с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, за да може да се предприемат нужните мерки в пандемия, но секторите да работят.

Борисов постави специален акцент върху образователната система и поиска решение образователният процес да продължи след края на двуседмичния срок в сега действащата заповед на министъра на здравеопазването по отношение на училищата. Също така Бжрисов поиска да бъде прилаган локален подход и решенията да се взимат от областните щабове, епидемичната ситуация и предложенията на самите училищата. При университетите решенията ще бъдат взимани от академичните ръководства.

Борисов: Лесен достъп до ваксини за всички европейски граждани

Борисов: Лесен достъп до ваксини за всички европейски граждани

Лидерите на ЕС обсъждат COVID-19

Премиерът разпореди също Министерството на здравеопазването и Регионалните здравни инспекции да засилят контрола върху карантинираните. "Ако всички контактни се затворят и не излизат, заразяването се спира. И когато контролът за спазване на карантината се следи от компетентните органи, мерките дават ефект, овладява се заразяването", отбеляза премиерът.

Министър-председателят постави акцент върху дискутираната теза за купуването на ваксини, които ще бъдат пуснати на пазара на ЕС. Според премиера въпросът е от огромно обществено значение и се отнася до опазване на здравето и живота на всеки гражданин.

Борисов: Коронавирусът се завърна с нова сила, от нас зависи да минем по по-лекия път

Борисов: Коронавирусът се завърна с нова сила, от нас зависи да минем по по-лекия път

Премиерът призовава за отговорност

Борисов подчерта, че темата изисква максимална информираност на населението и широк консенсус.  Затова решението за ваксините може да бъде взето само от парламента.

"Ако ни подкрепят, тогава купуваме и действаме в условията на пандемия. Ако не ни подкрепят, няма да купуваме", подчерта премиерът Борисов.

"Много бързо хората забравят кризата - те забравиха свинския грип, птичия грип, африканската чума, а след тях остават само сметки. А този път сметката ще бъде много дебела. Затова - очакваме решението на парламента", подчерта премиерът Борисов.

Затварят за две седмици нощните заведения в цялата страна

Затварят за две седмици нощните заведения в цялата страна

Студентите и гимназистите минават на онлайн обучение