От Светия синод излязоха с отговор на писмото, внесено от ГЕРБ-Младежи за действията на архимандрит Дионисий по време на протест на движението "Системата ни убива" пред къщата на премиера Борисов в Банкя.

Младежите от ГЕРБ искат позиция на Светия синод за отец Дионисий

Младежите от ГЕРБ искат позиция на Светия синод за отец Дионисий

Приличат им на сатанински и мафиотско предупреждение

От Светия синод на БПЦ припомнят, че още пред февруари 2017 г на архимандрит Дионисий (Мишев) е наложена забрана за извършване на богослужение ("аргос") и спрямо него е започната църковно-наказателна съдебна процедура за извършени тежки църковно-канонични провинения, вкл. кощунствено отношение към светото Причастие, оскърбяване и хули срещу архиереи на БПЦ, завеждане на съдебни дела срещу Българския патриарх и срещу български архиерей, системно непослушание към свещената йерархия на Църквата и др.

"Въпреки наложеното му наказание, архимандрит Дионисий (Мишев) продължава и до днес със своите клеветнически твърдения да проявява публично грубо и непочтително отношение към Българския патриарх и към Светия Синод, да хули в своите политически "проповеди" и медийни изяви българските архиереи и да служи по този начин за съблaзън на народа Божи."

Не веднъж Св. синод се е разграничавал от политическите позиции на въпросния клирик, от където посочват пак:

Архимандрит Дионисий (Мишев) не е и не може да бъде изразител на становища на Българския патриарх и Св. Синод на Българската православна църква - Българска Патриаршия. Всички изказвания, действия и призиви на архимандрит Дионисий (Мишев) да се считат за негово частно мнение, което по никакъв начин не изразява позицията на Българската православна църква.

От синода посочват и че във всичките си обществени прояви архимандрит Дионисий (Димитър Бойков Мишев), като всеки български гражданин, е длъжен да спазва законите на страната и за всяко свое нарушение следва да бъде санкциониран съгласно предвидения в закона ред.

Със съжаление клириците отбелязват, че поведението на Димитър Мишев е в пълно противоречие с високото звание на православния свещенослужител, който "не бива да влиза в крамоли, но да бъде към всички кротък, поучлив и търпелив" (2 Тим. 2:24), т.е. трябва да бъде пример на любов и миротворство. Това важи в още по-голяма степен за монашеството, което е преди всичко чин на покаяние и послушание, които той доброволно и съзнателно е приел като свой житейски избор и обет пред Бога и светата Църква.

"В дните на Светата и Велика Четиридесетница - време на пост, покаяние, духовен подвиг и молитвено самовглъбяване, призоваваме православните християни да не се поддават на съблазнителното поведение на подсъдния клирик, а да се молят на Всемилостивия Бог за неговото вразумление, изправление и спасение", призовават от Светия синод.

В началото на последната предизборна седмица

В началото на последната предизборна седмица

Как ще гласува българинът и пет групи мотиви - три рационални и две ирационални - от Сула