Служебният кабинет е доминиран от назначения на Бойко Борисов и Делян Пеевски. Предложението Даниел Митов да стане външен министър е на Борисов. Това заяви в ефира на БиТиВи политологът Светослав Малинов.

Той отбеляза, че не е противоконституционно лидерът на ГЕРБ да иска промени в състава на МС. Според него обаче е друг въпрос дали това е редно. Малинов е категоричен, че Димитър Главчев не е независим премиер. Политологът подчерта, че има възможност служебния кабинет да остане на власт по-дълго, с оглед на липсата на ясно мнозинство след изборите. По думите му ГЕРБ или смята твърдо да задържи МВнР след изборите, или се надява, че кабинетът ще просъществува по дълго.

Политологът критикува промените в Конституцията. За него ограничаването на лицата, които могат да заемат поста на служебен премиер е грешка. Според него списъкът трябва да бъде разширен.

Бившият директор на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов също се усъмни в конституционните промени. Той подчерта, че част от тях са обжалвани в КС. По думите му срещу тях има много отрицателни становища.

Константинов е убеден, че част от промените ща паднат в КС, защото са неработещи. Той е категоричен, че законовата уредба не действа. Според него ще има още издънки.

Константинов отбеляза, че с новите промени не се знае кой носи отговорност за служебното правителство. Отговорността не може да се размива, тя се носи персонално, поясни той.

Тошко Йорданов: Служебният кабинет бе подарен на ГЕРБ и ДПС

Тошко Йорданов: Служебният кабинет бе подарен на ГЕРБ и ДПС

Правителството е такова благодарение на Христо Иванов, Кирил Петков, Асен Василев и генерал Атанасов