"От вот на недоверие, който изглеждаше с предизвестен резултат - че ще бъде успешен, изглежда последните няколко дни започнаха да се появяват съмнения. Пропукването може да дойде изненадващо от хора, които отсъстват или се въздържат." Това заяви пред БНР бившият евродепутат Светослав Малинов.

Той допълни, че гласуването с "въздържал се" всъщност е подкрепа за правителството.

По думите на Малинов никоя политическа партия няма желание да отиде на предсрочни избори. Според бившия евродепутат ГЕРБ не са искали да внасят вота на недоверие, но са били принудени от обстоятелствата. Той добави, че опозицията е видяла възможност и се е възползвала от нея.

Малинов заяви, че вероятността за предсрочни избори е много голяма. Въпросът е как това ще се съчетае и с голямата възможност за разрешаване на спора и началото на преговорите със Северна Македония, подчерта той. Според него не е ясно дали ще има нова политическа воля в парламента.

Малинов посочи, че предизборната кампания е неизбежна. По думите му лошото на всяка предизборна кампания е втвърдяването на позициите и подчертаването на разликите и конфликтите. Той допълни, че това би затруднило разговорите и създаването на нова коалиция.

"В момента сме в политическа нестабилност, има тежки разделителни линии. Не може да се управлява обаче без част от тях да бъдат заличени. Имаме международна обстановка, която безмилостно тежи на това правителство и на всяко следващо. Имаме инфлация и този неразрешен спор, дългогодишен, с Македония, очертава се някакво разрешаване. Трябва да се вземат смели решения, да не се поддават политиците на елементарните внушения. Тъжното е, че огромна част от тях знаят кои са верните решения, но нямат смелост да ги произнесат, защото не са популярни.", каза още Светослав Малинов.

Припомняме, че днес народните представители ще обсъдят внесения вот на недоверие, а същинското гласуване ще се проведе в сряда.

Обсъждат вота на недоверие към кабинета "Петков"

Обсъждат вота на недоверие към кабинета "Петков"

Подкрепа за вота изразиха опозиционните партии