Необходимо е да ограничим демократичните свободи, за да се преборим с тероризма. За съжаление, трябва да свикнем с тази мисъл. Това обяви бившият шеф на разузнаването Димо Гяуров в сутрешния блок на Нова телевизия по повод подготвяното ново извънредно законодателство за борба с тероризма.  

Запитан дали няма да има злоупотреба с власт, Гяуров коментира, че бил доста приятно изненадан от текстовете на законопроекта, които според него предвиждали противодействие на евентуални опити за злоупотреба от страна на властта и службите. В тази връзка се разчитало на Специализирания съд, който щял да контролира целия процес и да дава разрешението за прилагане на мерките по антитерористичното законодателство.

Огромни права за полиция и армия при терористична заплаха иска властта

Огромни права за полиция и армия при терористична заплаха иска властта

С новия проектозакон срещу тероризма

По думите му, проектозаконът предвиждал, че ако някой е заподозрян в терористична дейност, щял да бъде уведомяван от властите, но не и преди те да поставят под наблюдение съответния заподозрян, като в такъв режим той можел да бъде до 6 месеца.

Според ексшефа на Националната разузнавателна служба обаче имало и два-три опасни текста по отношение на подслушването, като се давало възможност на ДАНС да подслушва, без да оставят документална следа, което го имало и преди, когато се подслушваха журналисти и бизнесмени, припомни Гяуров. 

Експертът по сигурност Христо Смоленов не се съгласи с Гяуров, като отсече, че държавата занемарявала сектор „Сигурност” и нямало мерки за превенция на терористичната дейност.

Двамата се скараха и какви са правомощията на ДАНС – дали трябва службите да действат превантивно по отношение на тероризма или не. Според Смоленов ДАНС не действали превантивно, докато Гауров изрази категорично несъгласие, посочвайки, че в Закона за ДАНС било записано точно това.

Според Смоленов новото антитерористично законодателство било просто административен отговор в борбата с тероризма, като беше категоричен, че нито една държава не се е справила само с административно-командни средства с тероризма. Въпросът е в мрежовия режим на тероризма, подчерта той.

По думите му, в Лондон вече било много сигурно, защото финансите на международния тероризъм живеели там, аргументирайки се, че "вълкът никога не напада в близост до своята бърлога". Гяуров възрази, давайки пример как при подозрителен багаж наскоро в метрото в Лондон полицията реагирала „за две минути”, искайки да каже, че сигурността в британската столица се дължи на предприетите действия от страна на британските власти. 

"Проблемът в тази държава е, че защитата на населението срещу терористични атаки не е приоритет на държавата", категоричен беше Смоленов.