Военният министър Тодор Тагарев ще оттегли от НС военната програма с инвестиции в отбраната. Това стана ясно от коментара му пред БиТиВи.

Той иска да се убеди в целесъобразността на проектите. Това по никакъв начин няма да забави модернизацията и превъоръжаване на армията, категоричен бе Тагарев. Имали сме възможност да подпомагаме Украйна, но това не е изпълнено. Но предстои анализ какво можем да предоставим като военно-техническа помощ, стана ясно от думите му.

Досега предоставената помощ е била на високо ниво и високо оценена. Какво обаче сме дали е класифицирана информация. Няма да изпращаме наши военни на територията на Украйна, заяви министър Тагарев. Не подготвяме войници за изпращане, изтъкна той. Можем да изпратим след две години, когато Украйна спечели войната, за да почерпят опит. Дори не се води дискусия да изпращаме военни в Украйна.

Украйна иска от нас въоръжение, стана ясно още. Украйна не проявява интерес към нашите МИГ -29. Воюващата страна иска дори негодно въоръжение, което да използва за части или да ремонтира. България е различна с позицията си, каза военният министър. Нашата сигурност зависи пряко от хода на войната в Украйна, смята още Тодор Тагарев. Докато Русия не седне на масата на преговорите и страната ни не може да е спокойна, според него. България ще подкрепи колективното закупуване на муниции за Украйна, стана ясно от думите му.

Министър Тагарев иска среща с Румен Радев, за да го запознае с приоритетите си. Русия губи войната, смята военният министър. Заради това тя активирала хибридни атаки и агенти на влияние. У нас партии действат в интерес на Русия. Интересът на Русия е да се задълбочава разделението на обществото у нас, според мнението на военния министър.

Тагарев: Ще даваме оръжие на Украйна, за да гарантираме нашата сигурност

Тагарев: Ще даваме оръжие на Украйна, за да гарантираме нашата сигурност

Има консенсус между ГЕРБ и ПП/ДБ за поне 2% от БВП за отбрана