Със сигурност ще се материализират намеренията на Израел за провеждане на сухопътна операция в ивицата Газа, но България взима всички необходими мерки за охрана на югоизточната си граница с Турция, откъдето може да дойде евентуална бежанска вълна.

Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев, който взе участие в тържествения акт по присвояване на първо офицерско звание на курсантите-военни лекари. Церемонията се проведе във Военномедицинската академия в София.

Има готовност за втори полет на правителствения самолет до Израел

Има готовност за втори полет на правителствения самолет до Израел

По информация на посолството ни няма достатъчно хора

"Със сигурност ситуацията няма да е лека, намерението на Израел е ясно и категорично, че те ще проведат сухопътна операция (в Газа). Тя е свързана със своите рискове, те предупредиха и поканиха част от населението на Газа да се евакуира. По отношение на нашата граница - ние вече изпратихме над 50 военнослужещи на границата, което е допълнение на над тристата военнослужещи, които вече са там", заяви Тагарев.

На въпрос на News.bg шефът на военното ведомство бе категоричен - евентуално засилване на бежанския поток не би поставило на риск влизането на България в Шенген до края на годината, каквато амбиция има правителството.

"Не, мисля, че всички разбират настоящата ситуация и условията, при които трябва да гарантираме охраната на границата. Ние ще направим всичко възможно, за да я гарантираме така, както е необходимо".

Израелските сили водят бой в Дженин на Западния бряг, Газа е под обстрел

Израелските сили водят бой в Дженин на Западния бряг, Газа е под обстрел

Ударени са цели на Хизбула

По-късно от Министерството на отбраната разпространиха информация за обръщението към първия випуск военни лекари, завършили пълния 6-годишен курс на обучение в специализация "Медицинско осигуряване на Въоръжените сили" на Висшето военноморско училище (ВВМУ) "Н. Й. Вапцаров" във Варна. Обучението на военните лекари започна през 2017 г. по съвместен проект и тристранен договор между Военномедицинската академия (ВМА) в София, военноморското училище и Медицинския университет във Варна. По думите на Тагарев дипломирането на първите випускници с медицинско и военно образование е пример как, вместо да се конкурират, три институции могат да обединят силите си, за да дадат един добър резултат за доброто на България.

"На вас ще разчитаме за опазване на здравето на военнослужещите, за оказване на необходимата медицинска помощ на гражданите на Република България. Като военни медици ще участвате и в международни операции, което съм сигурен, че вие ще направите с чест и професионализъм", обърна се министърът на отбраната към младите военни лекари. Той каза още, че страната ни е участвала в международни операции с военномедицински кадри още от началото на 20 век, а само преди часове от мисията на ЕСв Мали, продължила над 10 години, се е завърнал медицинският екип на ВМА, като българските военни медици са представили България изключително достойно в операцията. Тагарев и пожела успешна кариера на младите военни лекари.

Снимка 637774

Източник: Министерство на отбраната

Тържествената церемония по присвояване на пръво офицерско звание на военните лекари от Випуск-2023 на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" се проведе във Военномедицинската академия в София. В нея участваха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началникът на ВВМУ флотилен адмирал Боян Медникаров, висши офицери от Въоръжените сили, близки на випускниците. Първите си офицерски пагони и назначения в различни формирования на Въоръжените сили получиха 17 випускници, завършили образователно-квалификационна степен "магистър" по специалността "Медицина" от Медицинския университет във Варна и образователно-квалификационна степен "бакалавър" по специалност "Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво", специализация "Медицинско осигуряване на Въоръжените сили" във ВВМУ. 15 випускници завършват с отличен успех. Първенец на випуска е лейтенант Лора Хаджиянева.