Земеделският министър Десислава Танева чу предизборен и политически мотив в изказването на президента Румен Радев, че в България се давали по-големи субсидии на по-големите фермери.

"Всичко е въпрос на познаване на европейската регулация за разпределение на парите. Всичко останало е популизъм - дали е предизборен, дали е политически - не мога да кажа. Не може от тази институция да се говорят такива общи приказки", коментира Танева в отговор на журналистически въпрос за критиките на президента.

В Садово Радев заговори за актуализация на Закона за земята и поземлените отношения

В Садово Радев заговори за актуализация на Закона за земята и поземлените отношения

Финансовата децентрализация би помогнала на общините

Според нея, когато се правят изказвания, трябва да се познава нормативната база и норма за разпределение на субсидиите. България се е възползвала от всички и дадени възможности от пакета "Директни плащания", който е близо 800 млн. евро. и максимално възможните средства да бъдат насочени към дребните производители - към сектор животновъдство, плодове и зеленчуци.

Тя увери, че всичко от програмите е насочено към недофинансираните сектори. Танева запита още към кого е отправен въпроса как се разпределят субсидиите - това е европейско решение и средствата се отделят към недофинансираните сектори и дребните производители.

"Това са общи приказки, които не почиват на фактологията", каза още Танев в отговор на думите на държавния глава. Тя посочи, че ако президентът има конкретни предложения, земеделското министерство ще разгледа и тях.

"Всичко се намира на сайта на земеделското министерство и може да се провери. Само, че когато съветник ти е г-н Бозуков, служебен министър 3 месеца, няма как да стъпиш на реални факти и да говориш вярно и обективно", каза още Танева и повтори, че цялата информация е качена на сайта на земеделското министерство и подлежи на проверка.