Руският журналист Александр Гацак е напуснал България, съобщават от Държавна агенция "Национална сигурност".

Това се е случило днес - 1 ноември.

От ДАНС посочват, че заради дейност, представляваща заплаха за националната сигурност на страната ни, на Гацак - акредитиран кореспондент у нас на в. "Российская газета", са наложени принудителни административни мерки "отнемане на правото на пребиваване", "експулсиране" и "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз".

Той е бил призован за връчване на заповедта в дирекция "Миграция" на МВР на 21 септември, а по-късно и в ДАНС. Мъжът обаче не се е явил, поради което от ДАНС са поискали съдействие от МВнР за връчване чрез руското посолство в София.

МВнР отне акредитацията на руски журналист, укривал се от ДАНС
Обновена

МВнР отне акредитацията на руски журналист, укривал се от ДАНС

Александър Гацак може да бъде екстрадиран, твърди Русия

ДАНС подчертава, че изпълнява дейността си при стриктно спазване на законодателството на България и ЕС и общоевропейските демократични норми и ценности.

Действията на Агенцията са насочени към защита на националната сигурност, а не към ограничаване на свободата на словото и изразяването на мнение, отбелязва се в позицията.

Припомняме, по-рано днес Русия предупреди, че ще предприеме ответни мерки заради действията на България.

"Кореспондентът на "Российская газета" в България Александър Гацак е получил "черна точка" от местните власти - акредитацията му е отменена и му е съобщено, че му предстои екстрадиция", съобщи говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в "Телеграм".

По нейни думи това е "поредният незаконен ход на натовците срещу руските журналисти, които те маниакално преследват.