110 мигранти, при това - семейства, ще могат да се възползват от правителственото постановление за интеграция на бежанци и това е квотата за 3 години, стана ясно от думите на вътрешния министър Румяна Бъчварова, която успокои опасенията на БСП.

Трябва да провеждаме интеграционна политика, категорична бе тя. Давала се възможност общините сами да решат кои семейства могат да интегрират. Нищо тайно не сме направили, изтъкна министърът и поясни, че за тази мярка се знаело поне от година.

Дали този план на кабинета ще сработи още не е ясно, защото, както призна Бъчварова, няма интерес сред мигрантите да се заселват и интегрират у нас.

Интеграционната програма ще се прилага при желание от странаа на бежанците. Те ще подават заявление до Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Към момента няма интерес, призна силовият министър по повод настоящата възможност бежанците да започват работа у нас.

Всеизвестно е, че те не искат да се установят и да работят у нас. Това е въпрос, който аз всеки път съм поставяла на Съвет на министрите, подчерта вътрешният министър в отговор на въпрос на News.bg.

Постановлението давало възможност на кабинета да действа при желание на бежанци да се интегрират у нас. Не може една държава да няма разработен такъв механизъм, категорична бе Румяна Бъчварова. Държавното съфинансиране по механизма е около 10%. Останалите средства са от ЕС.

Заселването ще става в обезлюдени райони, където има и глад за работна ръка. Досега за година и половина само шест мигранти са поискали да се интегрират у нас. Те са проверени от службите ни за сигурност,че не представляват заплаха за националната сигурност. Дали сме заявка за още 15 за презаселване, поясни силовият министър.

България не е цел, обясни още Румяна Бъчварова. Само 30 мигранти са останали за постоянно в нашите центрове. Останалите са временно пребиваващи. Целта им е Западна Европа.