Мисията за стабилно правителство е възможна само когато има сериозни и конструктивни политици. Това е проблема на българския политически живот. В парламента липсва експертиза. Мнозинството от 121 гласа не решава нищо. Това заяви в ефира на БиТиВи Татяна Дончева от "Левицата".

Според нея е възможно ГЕРБ и ПП-ДБ да бъдат натиснати да съставят правителство. Това ще даде сигурност на външния фактор, че ще се приемат определени решения, поясни тя.

Дончева коментира изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова, че Левицата е създадена да навреди на столетницата. Дончева изтъкна, че от всичко казано от Нинова, само едно е вярно - това, че БСП ще бъде единствения представител на лявото в 49-ото НС. Всичко друго е от компетенциите на др. Цветеслава Гълъбова.

По думите й лявото в България не се измерва с 9% подкрепа за БСП. 500-6000 хиляди души са непредставени. Ние създадохме Левицата за тях. Левицата съществува да осигури политическо представителство. Създадохме отбор, който има амбицията да продължи. Готови сме за местните избори, поясни Дончева.

Левицата с този старт, с упоритост и търпение, може да се наложи като успешен бранд, подчерта тя.

По отношение на войната в Украйна, Дончева заяви, че двете страни трябва да бъдат натиснати за мирни преговори. Уреждането на териториалния въпрос е сложна тема. Трябва да се намери взаимноизгоден компромис, допълни тя.

Левицата чака окончателните резултати

Левицата чака окончателните резултати

Предварителните прогнозни резултати са противоречиви според Валери Жаблянов