Страната ни миналата година е върнала около 700 мигранти. Причината – не отговарят на изискванията за получаване на бежански статут. Това обяви пред журналисти в Брюксел министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, цитирана от кореспондента на БТА. Бъчварова участва в Съвета на Европейския съюз (ЕС) по правосъдие и вътрешни работи.

МВР шефката уточни, че след като миграционният поток към нашата страна е намалял, отпращаме по около 40 души месечно.

Бъчварова коментира, че страната ни е изразила готовност да приеме 100 души от квотите на ЕС за разселването на мигранти, но били пристигнали едва двама.

Приели сме само двама бежанци от определената от ЕС квота

Приели сме само двама бежанци от определената от ЕС квота

Още 100 чакат одобрение от властите ни

Припомняме, че по-рано от Европейската комисия информираха, че 100 мигранти чакат одобрение от българските власти, за да дойдат тук. Страната ни обаче се бавела, защото искала да извърши допълнителна проверка дали тези хора не застрашават националната ни сигурност.

Румяна Бъчварова обясни, че в края на миналата година страната ни е заявила, че ще приеме 100 души от Гърция и Италия. Имало обаче технически проблеми със степента на готовност на другите държави, с проверката на кандидатите. По думите й не било просто въпрос на желание на приемащата страна или на предаващата. Имало доста други детайли, които трябвало да се осъществят.

Страната ни днес отново е подчертала сериозното си отношение към поетите ангажименти по квотите на ЕС. По мнението на Бъчварова обаче тази мярка не работи достатъчно ефективно. Според нея трябва процесът на преместване да се подобри технически.

Участниците в Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи са се обединили около необходимостта от общи усилия за справянето с проблема с миграционната криза и за изпълнение на вече приетите решения. Румяна Бъчварова определи дискусията като много делова, без напрежение. Разбиране било проявено дори при по-критичните констатации.

Тя отбеляза и че не е в интерес на България да бъде задействан член от Шенгенския кодекс, с което би се удължил с още две години въведеният от някои държави граничен контрол. Страната ни била подкрепила решението за обособяване на европейска гранична охрана. По мнението на Бъчварова това е добра идея и общоевропейска мярка за справянето с проблемите.