Премиерът Станишев подчерта в кулоарите на парламента, че е дал указания и че правителството е решило да започне техническите действия за подготовка на един от блоковете на АЕЦ „Козлодуй" за стартиране, ако продължи газовата криза.

Станишев коментира по този начин критиките на президента Първанов към правителството - за задействане на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй"

„Трябва да се знае, за разлика от Словакия, ние имаме право да предприемем такава стъпка в кризисна ситуация и правителството внимателно разглежда този въпрос", отбеляза Станишев.

По думите му трябва да се отчитат политическите рискове и не бива да действаме едностранно и да поставяме партньорите пред свършен факт.
Необходим е постоянен диалог какъвто водим и с ЕС и със страните членки, категоричен е Станишев.

Действия от техническа гледна точка като работата на правителството и екипа на АЕЦ са предприети, но това изисква немалко време - поне 45 дни, посочи още той.

Според премиера решение за АЕЦ „Козлодуй" би се взело първо след диалог с партньорите и второ на основата на развитието на газовата криза. Станишев припомни своята позиция, че решението за затваряне на 3 и 4 блок не се основава на ефективна и обективна международна експертиза.

„Международни експерти по атомна енергетика и много независими експерти винаги са подчертавали, че блоковете отговарят на международните стандарти", каза Станишев и подчерта, че решението за затварянето им беше наложено като условие в преговорния процес.

Премиерът е категоричен, че в сегашната ситуация най-голямата отговорност е пред българските граждани - да имат осигурено топлоснабдяване и нормално снабдяване с ток, както и да отчитаме проблемите на региона.

По повод критиките на президента Първанов и настояването му за нова стратегия за национална сигурност премиерът Сергей Станишев заяви в кулоарите на парламента, че такава стратегия се разработва и има подготвен проект, в който участва не само правителството, а и различни агенции и независими експерти.

Този проект е подготвен и предстои да бъде разгледан от много широк кръг институции, включително президентската, БАН, Военна академия, различни висши учебни заведения като СУ, НБУ, каза Станишев.

Той изтъкна, че във връзка с промяната с рисковете повечето страни започват подготовка на такива стратегии и отбеляза, че България в това отношения е по- напреднала, отколкото страни като Испания например.