Когато намалява хлябът, се увеличава зрелището. Това заяви ген. Атанас Атанасов в студиото на БиТиВи в отговор на въпрос защо темата за срещата между бившия вътрешен министър Румен Петков и братя Галеви отново се появи на дневен ред в публичното пространство.

Припомняме, скандалът гръмна през 2008 година, когато стана ясно, че тогавашният вътрешен министър Румен Петков е разговарял с братя Галеви в офис на басейна Спартак. Срещата е организирана от Алексей Петров. Според Галеви те са поискали да се видят с министъра, за да му съобщят нещо важно, свързано с националната сигурност. И до момента обаче не е ясно каква е били темата на разговора.

Атанасов подчерта, че трябва да се направи цялостна ревизия на управлението на Петков и ако има порочни практики да бъде уведомена прокуратурата.

Нищо ново няма. Явно толкова много събития се завъртяха през последните години, че някои от тях бяха позабравени. Цялата тази история с Румен Петков е легенда, съшита с бели конци, подчерта Атанасов.

Той бе категоричен, че тази среща няма нищо общо с работата на МВР. "Петков изпълняваше предизборните обещания на БСП към определени кръгове на бизнеса, на хората, занимаващи се с производството на алкохол, горива и други стоки, изтъкна още ген. Атанасов и даде за пример „Инса оил" и „Пещерска гроздова."

Депутатът от ДСБ припомни как самият той е представил доклад за далавери с фирма за алкохол, укривала около милиард и двеста милиона лева прикрити злоупотреби с акциз.

Според Атанасов още през 2004 г. е било ясно кой ще поеме ръководството на МВР след изборите през 2005 г. „Разговарях с бизнесмен, който ми разказа следното нещо: 2004 г. при мен дойдоха с молба да подкрепя с дарение „бъдещия вътрешен министър Румен Петков".

Атанасов заяви още, че по време на тази среща с дупнишките бизнесмени не са използвани СРС-ета.

По думите му „доста работи не са му били ясни на Петков и затова е подписал доста неща като селски кмет."

Има няколко важни момента и Петков спекулира, злоупотребявайки с това, че на обществото не са му ясни някои неща, като например това, че вътрешният министър не може да вербува и среща агентури, както и че когато се провеждат подобни срещи се съставя план от водещия офицер и се прави обобщение, заяви Атанасов и допълни: „В случая имаме само рапорт на Алексей Петров до вътрешния министър."

Атанасов бе категоричен, че тази среща е била за уреждане на отношения между силови групировки. „В Дупница тогава имаше хора, които се занимаваха с производство на синтетична дрога", подчерта Атанасов.

Той каза още, че са му обяснили кои са тези хора, кога и как са ги произвеждали. "Част от тези хора за съжаление не са в затвора и продължават да са на свобода, като вече са си купили цялата област. Има и оправдани, има и такива, които трябва тепърва да бъдат пратени на съд, заяви той в отговор на въпрос дали става дума за хора, оправдани наскоро на първа инстанция по обвинението за ръководене на престъпна група.

Атанасов за пореден път подчерта, че трябва да бъде разследвано цялото управление на Румен Петков, включително и разработката „Лиана", която по думите му е била „издънена" точно по времето на Петков.

Всичко това може да бъде доказано. Всичко е въпрос на усилия на институциите и на действия, а не само на говорене по медиите, категоричен бе Атанасов.

Моето дупе е свикнало. Преди Цветанов е имало много по-сериозни таралежи.Един сериозен проблем на днешната действителност е, че голяма част от спонсорите на БСП и Румен Петков сега станаха спонсори на сегашното управление, заяви Атанасов в коментар на изказванията на премиера Борисов, че да мачкаш Цветанов е все едно с голо дупе таралеж да мачкаш.

По отношение на отнетата от американското посолство виза на Румен Петков Атанасов заяви: „Този ход на посолството е изключително остър и се очаква от институциите да действат адекватно.