"Нова република" търси подкрепа от Бойко Борисов за становището ни по антимонополното дело на ЕК срещу "Газпром".

От ГЕРБ в лицето на бившия енергиен министър Теменужка Петкова потвърдиха, че темата е изключително важна и засяга всички потребители. Трябва да консолидираме своите усилия, каза още Петкова на брифинг в Народното събрание след срещата с Трайчо Трайков.

Според Петкова трябва да се удължи срока за предоставяне на становището ни до ЕК. Трябва и да се защитят в максимална степен държавните интереси. По думите на Петкова водеща роля в изготвянето на становището трябва да има редовния кабинет.

Трайков и Кънев канят на среща за "Газпром" всички десни

Трайков и Кънев канят на среща за "Газпром" всички десни

Българската позиция била правилно ориентирана, но закъсняла

Теменужка Петкова иска в Народното събрание да бъде извикан служебният енергиен министър. По думите й имало малко информация от служебното правителство по темата.

Герберите са готови да се включат в обсъждането.

Искат да се обсъди и формулата за определяне цената на природния газ. Природният газ е основна суровина за българската икономика, изтъкна депутатът от ГЕРБ.

Трайчо Трайков сподели, че има съвпадение по почти всички точки какво трябва да предприеме страната ни. По думите му, нужна ни е солидна позиция. Аз съм окуражен, сподели той.

Трябвало да се чуят всички гледни точки и становището ни да е максимално експертно и силно.

Служебният кабинет смятал да вземе решение следващата сряда на заседанието си. Моментът бил ключов, според Трайчо Трайков.

Становището ни трябва да е готово до 4 май.

Стана ясно още, че с Бойко Борисов са говорили и за цените на горивата. Лидерът на ГЕРБ искал да се намери решение в интерес на потребителите.