Писмо от Трайчо Трайков и Радан Кънев изразява притесненията на десните относно позицията на България относно преговорите между ЕК и "Газпром" за цената на газта. В писмото лидерите на Нова Република канят на работна среща политическите сили с десни и реформаторски програми относно възможността за предоговаряне на цените на природния газ с "Газпром".

В писмото е посочено, че българската позиция по въпроса е правилно ориентирана, но е закъсняла. Според Кънев и Трайков позицията на страната ни не е достатъчно амбициозна и има реална опасност България да пропусне исторически шанс за договаряне на равноправни условия за доставка на природен газ и постигане на трайни и изгодни за бизнеса и домакинствата цени.

За обща доставна цена на газа за ЕС от "Газпром" настоява АИКБ

За обща доставна цена на газа за ЕС от "Газпром" настоява АИКБ

Индустриалците настояват България да подкрепи ЕК за задължителност на петте ангажимента, поети от "Газпром"

Припомняме, на 18 април, вторник, лидерите на Нова Република Радан Кънев, Трайчо Трайков и Петър Славов се срещнаха със служебния премиер Огнян Герджиков и министъра на енергетиката. На срещата, поискана от десните, беше обсъден проблема с липсата на позиция на страната ни относно преговорите между ЕК и "Газпром" за цената на газта. Още тогава Трайчо Трайков заяви, че правителството и държавата бездействат относно възможността за предоговаряне на цените на природния газ с "Газпром".

Според лидерите на Нова Република предоговарянето на цените на природния газ с "Газпром" трябва да се случи до 4 май тази година, защото тогава изтича срокът, поставен от Европейската комисия.

Припомняме и че в началото на месеца бившият финансов министър Владислав Горанов заяви, че служебното правителство трябва да представи становище пред ЕК по отношение на монополното положение на "Газпром". Той добави още, че това са преговори между ЕК и държавите, засегнати от "Газпром". Следователно е редно българското правителство на вземе отношение по въпроса.

"Газпром" обещал на Брюксел да позволи на клиентите си предоговаряне на цените

"Газпром" обещал на Брюксел да позволи на клиентите си предоговаряне на цените

С България и още 7 страни членки на Общността

В писмото Трайков и Кънев призовават да се проведе работна среща, на която да се споделят с десните си колеги впечатления от разговора с Герджиков и представители на МС. Двама от лидерите на Нова Република желаят и да изразят позиция и експертиза по този ключов стратегически въпрос.

Сините призовават и за постигането на консенсус между политическите сили с дясна и реформаторска програма, като основа за национално съгласие и отговорна национална позиция относно преговорите между ЕК и "Газпром".

В писмото Кънев и Трайков известяват и тревога от данните за монопол върху капацитета на акцизните складове за течни горива, които бяха получени по съдебен път от Министерството на финансите. Десните лидери са притеснени и относно състоянието на пазара на течни горива, на който българските потребители системно плащат една от най-високите цени в ЕС, цените да бъдат обложени с акциз и ДДС.