"Ако се проведат преговорите с "Газпром" както трябва, това означава цени на природния газ с 30-40 % по-ниски и спестяване на около 500 милиона лева годишно". Това заяви Трайчо Трайков след среща на лидерите на Нова Република със служебния премиер Огнян Герджиков.

Да искаме германските цени от „Газпром“, настоява Трайчо Трайков

Да искаме германските цени от „Газпром“, настоява Трайчо Трайков

90% от складовете за горива са на една фирма, обобщи бившият енергиен министър

Срещата беше поискана от Нова Република. Като причина сините бяха посочили бездействието на правителството и държавата относно възможността за предоговаряне на цените на природния газ с "Газпром". На срещата присъстваха Радан Кънев, Трайчо Трайков и Петър Славов.

Според лидерите на Нова Република предоговарянето на цените на природния газ с "Газпром" трябва да се случи до 4 май тази година, защото тогава изтича срокът, поставен от Европейската комисия.

Припомняме, в началото на месеца бившият финансов министър Владислав Горанов заяви, че служебното правителство трябва да представи становище пред ЕК по отношение на монополното положение на "Газпром". Той добави още, че това са преговори между ЕК и държавите, засегнати от "Газпром". Следователно е редно българското правителство на вземе отношение по въпроса.

"Газпром" обещал на Брюксел да позволи на клиентите си предоговаряне на цените

"Газпром" обещал на Брюксел да позволи на клиентите си предоговаряне на цените

С България и още 7 страни членки на Общността

Тогава Трайчо Трайков също изказа притеснение по въпроса. Според него България не трябва да изпуска срока, поставен от Европейската комисия при преговорите й с "Газпром", защото антимонополното разследване на Еврокомисията срещу "Газпром" вече е в заключителна фаза, а България не е поставила въпроса.

Според сините е вероятно "Газпром" да са "злоупотребили с господстващото си положение и в резултат България е плащала значително повече отколкото е трябвало".

„Газпром” увеличи с близо 20% доставките си на газ за България

„Газпром” увеличи с близо 20% доставките си на газ за България

През месец март

Според Трайков служебното правителство е трябвало да преговаря с "Газпром" за това, защо всъщност се наблюдават тези значително по-високи цени, с какви референтни стойности да бъдат обвързани и как и колко да получи България за надплатеното досега от "Газпром".

Трайков добави, че навременните преговори биха означавали много по-евтин газ за битовите потребители, по-ниска цена на парното и топлата вода.

По този проблем правителството е съставило работна група, но според Трайков това е станало много късно.

Служебният енергиен министър Николай Павлов сподели в отговор, че към момента държавните дружества "Български енергиен холдинг" (БЕХ) ЕАД, "Булгаргаз" ЕАД и "Булгартрансгаз" ЕАД работят усилено за изготвяне на детайлни анализи на предложенията за поемане на ангажименти, които "Газпром" внесе в ЕК. 

Експерти на Министерството на енергетиката внимателно оценяват ефекта от евентуалното поемане на ангажиментите върху действащите газови договори на България и като цяло върху пазара на природен газ в страната и региона, допълни Павлов.

Представители на треите енергийни компании ще участват в обсъждане по темата на международен газов форум утре във Варшава. Форумът е организиран от Министерството на енергетиката на Полша.