По време на визитата на американския президент Буш ще бъдат обсъдени както двустранни въпроси, така и проблеми от многостранен характер.

Самата визита, по оценката на външния министър Ивайло Калфин, има голямо политическо значение като израз на приятелство и добро сътрудничество между България и САЩ.

Посещението на Джордж Буш ще даде възможност за продължаване на разговорите от 2005 г., когато българският президент Георги Първанов беше в САЩ по покана на американския си колега.

В рамките на година и половина да се организира посещение на  българския президент в САЩ и на американския в България, не е често срещана практика - това е показател за добрите двустранни отношения, коментира Калфин.

Сред въпросите от двустранно естество, които ще бъдат разгледани в София, са военно-политическото сътрудничество, включително превъоръжаването на българската армия, подготовката й за пълноценно участие в НАТО, споразумението за сътрудничество в областта на отбраната, а също и икономическото сътрудничество, визовия режим, проблема с медиците ни в Либия.

Известен е  ангажиментът на САЩ по случая Либия и за нас са важни конкретните стъпки, които биха довели до успешен завършек, посочи Ивайло Калфин.
Той допълни, че по-силен американски ангажимент би се включил в общото усилие на международната общност и подчерта, че е важно „всички да говорим на един глас по въпроса за Либия".

Многостранните въпроси, които се очаква да бъдат разисквани по време на визитата на Буш, включват отношенията с НАТО и по-специално реформите, и разширяването на Алианса.
България е сред страните които подкрепят присъединяването на Хърватия, Македония и Албания.

Ще бъдат обсъждани теми свързани със Западните Балкани, включително въпроса за Косово.

„За нас е много важно по Косовския проблем решението да бъде основано на международното право и да има резолюция на Съвета за сигурност на ООН", посочи Калфин.
Според неговите очаквания, ще бъде обсъждана и темата Сърбия.

Калфин припомни, че България настояваше да се отворят преговорите за членството на Сърбия в инициативата „Партньорство за мир", което се случи на срещата на върха на НАТО в Рига.
Сега настояваме да пордължат и преговорите със Сърбия за стабилизиране и асоцииране с Европейския съюз, допълни Калфин.

Условието, което задържаше включването в „Партньорство за мир" и преговорите на Сърбия с ЕС, е оказването на сътрудничество на съда в Хага.
Според Калфин това трябва да остане като условие, но трябва да бъде и условие за подписване на споразумение за асоцииране с ЕС и стабилизация на западна ни съседка.

Отношенията с Русия, както двустранните, така и НАТО-Русия, също ще бъдат сред обсъжданите теми при визитата на Буш у нас.
Темата е важна и от гледна точка на диалога между Русия и САЩ.

Ще бъдат разисквани трансатлантическите отношения, включително и въпроси, свързани с Ирак и Афганистан.
Ще се обсъдят и различни  аспекти на Черноморското сътрудничество. Сред тях са сигурността в региона и темата за енергийната сигурност.

Па време на посещението си у нас Джордж Буш ще има срещи президента  Първанов и премиера Станишев, както и със студенти  от Американския  университет.

Първата дама Лора Буш ще има паралелна програма, включваща инициативи в развитието на библиотечното дело, посещаване на исторически и културни забележителности на София и др.