Беларуската опозиционерка Светлана Тихановская покани български депутати на среща с политически затворници в Беларус. "Каня ви да направите посещение във Вилнюс и Варшава, за среща с политически затворници, за да можете да разберете по-добре нашата ситуация и за да се отдели повече внимание по въпроса за медиите", обясни тя по време на изслушването си в парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз, Шенген и еврозоната. Изложението си започна, като разказа, че вече е видяла колко близки са българите и беларусите, че и двете държави са страдали от комунистическия режим.

"Искам да ви приканя да отделите специално внимание на ситуацията с политическите затворници с нарушението на човешките права. Ние в момента търсим европейската перспектива. Беларус има нужда да чуе, че след като се срине режимът, че ще можем да станем членове на Европейския съюз и Съвета на Европа. За нас ЕС е най-добрия антидот на Русия", каза тя.

След Тихановска в МС: Няма застраховка за счупена демокрация

След Тихановска в МС: Няма застраховка за счупена демокрация

Тихановска: Беларуският режим е свързан с Путин, докато беларусите подкрепят Украйна

Тихановская настоя, че затворените журналисти трябва да разкажат историите си и в България, за да се привлече повече внимание към Беларус. "Има политически затворници в ужасни условия. Един от тях е моят съпруг, който вече години е в затвора. От една година е в режим на изолация, аз не знам даже дали е жив. Независимо от ежедневния терор и репресии Беларус устоява", сподели беларуската опозиционерка.

По думите ѝ един от парламентаристите, с когото се е срещнала, каза: "Ние българите не просто говорим, ние действаме. Един от резултатите на посещението ми ще е група за приятелство с Беларус за укрепване на демокрацията в българския парламент. Това ще е силно послание за солидарност и подкрепа, но и силен инструмент за укрепване на сътрудничеството между България и Беларус", каза тя. Отделно предложи и изслушвания в комисиите по теми, свързани с Беларус.

Желязков обеща на Светлана Тихановска помощ от НС за демократични промени в Беларус

Желязков обеща на Светлана Тихановска помощ от НС за демократични промени в Беларус

Според беларуския опозиционен лидер позициите ни в ЕС биха им били много полезни